Liturghie Arhierească la Parohia Șoimuș

de | iun. 12, 2017

Duminică, 11 iunie 2017, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Șoimuș, Protopopiatul Jibou, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Marius-Ovidiu Țura, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Petroniu a acordat o icoană și odiplomă de apreciere familiei Alexandru și Florica Roman, la împlinirea a 70 de ani de căsătorie.

În continuare, Preasfinția Sa a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia. Tot cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit și lucrările de înnoirerealizate la căminul cultural din localitate.

Prima atestare documentară a satului provine din anul 1205, când localitatea apare sub numele de Solumus.

Din relatările cetăţenilor vârstnici din Șoimuș aflăm că satul ar fi fost aşezat pe locul numit „VIA ONII”, unde se există, astăzi, păşunea pentru animalele localnicilor, iar o altă parte în zona de sud, pe un versant de deal numit ,,DELUŢ”. Cele două aşezări erau străbătute de valea Şoimuş, apă curgătoare ce se varsă în râul Someş. Aceste ţinuturi istorice erau bântuite de către popoarele migratoare, mai ales după anul 1241, când au fost atacate de tătari. După înaintarea în timp, localitatea s-a extins de-a lungul văii Şoimuş, de-o parte şi de cealaltă a acesteia, fiind considerată un teritoriu de apărare şi refugiu, pentru românii din preajmă, întrucât pădurile care se află în zonă constituiau o cortină în faţa celor ce râvneau la bunurile românilor de aici.

În anul 1780 a luat fiinţă Şcoala confesională, care se afla pe locul unde este situată, astăzi, casa parohială, după anul 1860, aceasta trecând la învăţământul de stat. În acest sens, a fost construită o nouă clădire pentru localul şcolii, pe actualul loc unde se găseşte şi în zilele noastre.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, menționăm faptul că, încă din timpuri străvechi, locuitorii din Șoimuș au fost un popor religios, având în vechea vatră a localității o biserică, care a fost distrusă odată cu invazia migratorilor. Tot atunci, localnicii au construit un locaș de cult din lemn, care era aşezat în partea de sud aactualei biserici, în cimitirul vechi, acesta fiind devastat de foc în anul 1934.

Construcţia actualului locaş de cult s-a început în anul 1938 și a fost finalizată în anul 1942, preot fiind un fiu al satului, pe nume Ioan Pop.Biserica a fost sfințită în anul 1959 de către Preasfințitul Părinte Valerian Zaharia, Episcopul Oradiei.

Finisajele interioare, padimentarea şi reacoperirea cu tablă zincată s-au făcut în anul 1956, iar în anul 1972 s-a confecţionat un iconostas nou, artistic sculptat de către meşterul Gheorghe Copos şi împodobit cu icoane noi. Între anii 1973-1974, locașul de cult a fost înfrumusețat cu o pictură executată de pictorul Nicolae Popa din Cepari-Argeş. Tot în această perioadă, s-au reparat turlele, acoperişul şi s-a construit gardul ce împrejmuieşte biserica. Lucrările de înnoire fiind duse la bun sfârşit, slujba de binecuvântare a acestora, prin ungerea cu untdelemn sfinţit şi stropirea cu apă sfinţită, s-a săvârşit de către Preasfințitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei, în data de 5 octombrie a anului 1975, în Duminica a 19-a după Rusalii.

Începând cu anul 2007, Preacucernicul Părinte Marius-Ovidiu Țura a fost numit preot al Parohiei Șoimuș, sub păstorirea Precucerniciei sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea locașului de cult și a casei parohiale. În acest sens, datorită alunecărilor de teren, s-au executat lucrări de consolidare a fundației, de legare a pereților exteriori și a celor două turnuri, s-au înlocuitgeamurile și ușile de acces, tabla de pe biserică a fost recondiționată și vopsită, s-au montat jgheaburile și burlanele, s-a refăcut integral instalația electrică, a fost instalat sistemul de încălzire pe calorifere și s-a ridicat un altar de vară. De asemenea, locașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...