Liturghie Arhierească la Parohia Subcetate

de | feb. 22, 2016 | Actualitatea religioasă

Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit duminică, 21 februarie 2016, Sfânta Liturghie în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Subcetate, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit pe Preacucernicul Părinte diacon Cătălin Urs întru preot pe seama Parohiei Fildu de Sus, Protopopiatul Zalău. De asemenea, a fost făcută o slujbă de parastas întru pomenirea marelui filantrop Emanoil Gojdu. După rostirea cuvântului de învățătură, cei prezenți au mers spre casa parohială, unde Preasfințitul Părinte Petroniu a binecuvântat lucrările efectuate la acest edificiu.

Ierarhul Sălajului a mai fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei Subcetate și în urmă cu mai bine de un an, când la 12 octombrie 2014 a resfințit biserica, în urma lucrărilor de reînnoire efectuate sub coordonarea Preacucernicului Părinte paroh Cătălin Lazar. Tot atunci, Preasfințitul Părinte Petroniu i-a acordat părintelui paroh distincția de sachelar.

Satul Subcetate este situat pe valea Barcăului şi aparţine din punct de vedere administrativ de comuna Valcău de Jos. Aici se păstrează încă ruinele unei cetăţi medievale, despre care avem prima menţiune documentară la anul 1319. Prima atestare documentară a satului Subcetate apare în 1481, cu numele de Warallya, iar cu denumirea actuală, de Subcetate, apare abia din 1733.

Biserica actuală a fost zidită în 1939-1940, prin stăruinţa preotului Pordea Pavel, a epitropului Fiţ Florian şi a bunilor credincioşi. Este zidită din cărămidă mică, pe un fundament de piatră, la interior distingându-se cele trei despărţituri caracteristice stilului răsăritean: altar, naos şi pronaos. Iconostasul este confecţionat din lemn de brad strunjit, iar icoanele de pe el sunt pictate pe placaj. Alăturat Sfântului Altar se află sacristia pentru spovedanie. Pereţii interiori, în cea mai mare parte, sunt zugrăviţi, având pictate doar câteva pasaje biblice şi pe Sfinţii Apostoli, toate fiind lucrate în 1973.

După instalarea Preacucernicului Părinte Cătălin Lazar ca preot paroh în anul 2011, au fost efectuate ample lucrări de reparaţii la locaşul de cult. Astfel acoperişul bisericii a fost reparat şi vopsit, au fost înlocuite jgheaburile şi burlanele, pereţii au fost zugrăviţi, gardurile au fost curăţate şi vopsite, au fost înlocuite porţile fiind efectuate şi alte lucrări de înfrumuseţare şi întreţinere. De asemenea sfântul locaş a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. În paralel cu lucrările la biserică au fost efectuate şi lucrările la casa parohială, interiorul acesteia fiind refăcut în totalitate.

Ultimele articole

Sfințirea ansamblului parohial din cartierul clujean Borhanci

Sfințirea ansamblului parohial din cartierul clujean Borhanci

În Duminica a 4-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul), 26 martie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfântul...

Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Poiana Ilvei

Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Poiana Ilvei

În Duminica a 4-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul), 26 martie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat comunitatea parohială din Poiana Ilvei, județul...