Liturghie arhierească la Șimleu Silvaniei

de | mai 4, 2016

Ca în fiecare an, în cea de-a treia zi a Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Petroniu a făcut un popas duhovnicesc în mijlocul credincioșilor din orașul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica ce poartă hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Crucea sălăjană pentru părintele Vasile Boșca

La finalul slujbei, pentru bogata activitate pastoral-misionară și în special pentru cea social-filantropică, Preasfințitul Părinte Petroniu i-a conferit părintelui paroh Vasile Boșca cea mai înaltă distincție bisericească a Episcopiei Sălajului, Crucea sălăjană.

Sub coordonarea părintelui paroh Vasile Boșca, parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” desfășoară o bogată activitate social-filantropică, majoritatea acestor activități derulându-se în Complexul social al parohiei. Părintele a întreprins chiar o activitate de pionierat în acest sens, acțiunile social-filantropice ale parohiei debutând încă din anul 1992. Astfel, în perioada respectivă, cu sprijinul parohiei romano-catolice „Sf. Lutgeri” din oraşul Helmstedt, Germania, distribuia diferite ajutoare colectate în Germania. În anul 1994, în colaborare cu aceeași parohie, s-au început lucrările de construire a unui impresionant centru social, care, în prezent, adăpostește casa parohială, săli de cursuri, camere de internat pentru elevii cu posibilităţi limitate de a face naveta la şcoală, un muzeu, o capelă, un cabinet de stomatologie, sală de ședințe, precum și sediul Protopopiatului Șimleu Silvaniei. La construcția acestui edificiu a contribuit personal preotul parohiei romano-catolice „Sf. Lutgeri”, părintele Alferd Merten, cu suma de 44.000 de mărci. În perioada următoare inaugurării clădirii, aici au fost cazați elevi din Republica Moldova, veniți la Şimleu Silvaniei pentru finalizarea cursurilor liceale. De asemenea, aici funcționau cabinete medicale, desfășurându-se și cursuri de limba germană, de pictură, de muzică, iconografie pe sticlă și chiar și cursuri de cântăreți bisericești.

Sprijin pentru aproape 100 de copii și tineri

În urmă cu un an, în imediata vecinătate a bisericii, a fost inaugurat noul Centrul Social Multifuncțional „Filantropia”, construit prin accesarea fondurilor europene, centru care a fost proiectat să asigure asistență unui număr de aproximativ 70 de persoane, copii și tineri, cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. În prezent, aici beneficiază de servicii un număr de 87 de copii și tineri care își pregătesc lecțiile pentru școală, iar cei din clasele terminale primesc meditații gratuite în vederea susținerii Bacalaureatului. Copiii provin din familii aflate în risc social, copii ai căror părinți prezintă probleme grave de sănătate sau sunt plecați la muncă, în afara granițelor țării, copii proveniți din cadrul familiilor monoparentale sau care prezintă risc de abandon şcolar.

Centrul social de zi pentru copii oferă mai multe activități și intervenții specializate și individualizate. Astfel, se încearcă crearea unui mediu adecvat pentru activități de învățare, consiliere educațională, recreere, socializare și odihnă, se oferă sprijin în efectuarea temelor și asimilarea tehnicilor de învățare cognitivă, precum și servicii de evaluare și consiliere socială și psihologică pentru copil și familie.

De asemenea, în cadrul Centrului se desfășoară activități ludice și de petrecere a timpului liber, de orientare școlară și profesională, activități de dezvoltare a abilităților sociale și activități de formare a deprinderilor de viață independentă.Scopul acestor servicii este prevenirea abandonului școlar, creșterea promovabilității copiilor proveniți din medii cu risc social, menținerea copiilor în familia naturală și prevenirea instituționalizării, precum și formarea unor abilități parentale prin intermediul unor cursuri de educație parentală. Specialiștii implicați în activitățile centrului de zi sunt alcătuiesc un colectiv din care fac parte cadre didactice, psiholog, logoped, asistent social și preoți.

În vederea asigurării hranei pentru beneficiarii acestui Centru, cantina socială a parohiei, cu o capacitate de 100 de locuri, a fost modernizată prin aceeași linie de finanțare. Astfel, cantina a fost dotată cu mobilier specific pentru activităţile de pregătire şi servire a mesei calde (mese, scaune, dulapuri de depozitare, rafturi, etc.) şi echipamente electrice şi electro-casnice adecvate pentru pregătirea mesei, stocarea alimentelor şi curăţenie.

În prezent, în activităţile desfăşurate în cadrul Centrului Social Multifuncţional sunt implicaţi un număr de 18 voluntari, sub coordonarea doamnei profesor Camelia Pop, pe lângă aceștia parohia având și un număr de zece angajați.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...