Liturghie arhierească și binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica Ortodoxă din Săndulești

de | iun. 9, 2024

În Duminica a 6-a după Paști (a vindecării orbului din naștere), 9 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Săndulești, județul Cluj.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările de renovare efectuate în ultima perioadă la biserica parohială. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Turda – preotul Alexandru Rus, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Emanuel Rusu, precum și alți clerici invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a arătat cum Hristos ne poate fi lumină în viața noastră și a explicat cum putem vedea dincolo de ceea ce se vede. Ierarhul a spus că „avem nevoie să stăm lângă Hristos, care este Lumina lumii” și i-a îndemnat pe credincioși să experimenteze o zi pe care să o înceapă cu Hristos, prin rugăciune.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi clujeni.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe preotul paroh Emanuel Rusu. Primarul comunei Săndulești, Călin Stelian Fărgaciu, a primit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Părintele Episcop-vicar Benedict a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la casa parohială din Săndulești.

La eveniment au luat parte autorități locale, fii ai satului și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gaviil” a fost construită între anii 1973-1976, în formă de cruce latină, iar la interior este împodobită cu pictură în tehnica frescă de către pictorul Mircea Bixa. Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 21 noiembrie 1976, de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu.

Din luna ianuarie 2023 până în prezent, Parohia Ortodoxă Săndulești este păstorită de preotul Emanuel Rusu, care este și doctorand la Școala Doctorală de Teologie „Isidor Todoran” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...