Liturghie arhierească și binecuvântarea lucrărilor efectuate la casa parohială din Maieru

de | iun. 16, 2024

În Duminica a 7-a după Paști (a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic), 16 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Maieru, județul Bistrița-Năsăud.

Cu acest prilej, în Biserica „Sfântul Arhidiacon Ștefan”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Năsăud – preotul Ovidiu Sermeșan, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, starețul Mănăstirii Stâna de Vale – arhimandritul Serafim Pop, eclesiarhul Mănăstirii Nicula – protosinghelul Calinic Stupinean, preoții comunității din Maieru, Ionuț Drăgan și Radu Daniel Mureșan, precum și alți preoți invitați.

În cuvântul de învățătură, pornind de la pericopa evanghelică duminicală, Episcopul-vicar Benedict le-a spus celor prezenți să nu caute și să nu aștepte slava de la oameni, ci slava de la Dumnezeu.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Synavlia” din Cluj-Napoca. La chinonic, corul de copii al parohiei, dirijat de doamna Măriuța Pop, a interpretat pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Ionuț Drăgan a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i în dar o icoană cu Sfântul Arhidiacon Ștefan și cu Sfânta Cuvioasă Parascheva, hramurile celor doua biserici din Maieru.

Pentru implicarea activă în viața și activitățile parohiei, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a acordat diplome de aleasă cinstire preotului paroh Ionuț Drăgan (Parohia Maieru II), primarului comunei Maieru – Vasile Borș, precum si altor binefăcători, iar familiei Berende Vasile și Viorica le-a oferit „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului”.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Episcopul-vicar Benedict a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat lucrările de renovare și înfrumusețare efectuate la casa parohială a Parohiei Maieru II, păstorită de preotul paroh Ionuț Drăgan.

La eveniment au luat parte autorități locale, județene și centrale, dar și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei. Printre oficialitățile prezente s-au aflat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Gruia Ivan și vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – prof. Camelia Tabără.

Scurt istoric

Biserica „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Maieru a fost edificată în anul 1872, în stil basilical, în formă de navă. De-a lungul timpului, biserica a fost renovată de mai multe ori, ultimele lucrări majore fiind binecuvântate la data de 29 aprilie 2018, când lăcașul a fost resfințit de un sobor de cinci ierarhi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

În localitatea Maieru își desfășoară activitatea pastoral-misionară două parohii: Parohia Maieru I, avându-l ca paroh pe preotul Radu Daniel Mureșan, și Parohia Maieru II, păstorită de preotul paroh Ionuț Drăgan.

În localitate mai există o biserică, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, edificată începând cu anul 1817, din piatră, în formă de corabie. În prezent, la biserică slujesc, prin rotație, cei doi preoți amintiți.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...