Liturghie arhierească și binecuvântarea lucrărilor efectuate la casa parohială din Visuia

de | iul. 10, 2022

În Duminica a 4-a după Rusalii (a vindecării slugii sutașului), 10 iulie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Visuia, județul Bistrița-Năsăud.

Cu acest prilej, în biserica parohială, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, eclesiarhul Mănăstirii Nicula, protosinghelul Calinic Stupinean, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative din Cluj-Napoca, preotul dr. Bogdan Chiorean, preotul paroh Călin Pop, fostul paroh – preotul Grigore Mureșan (actualmente parohul comunității din Salva), precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, pe tema „Sutașul roman, după chipul lui Hristos”, în cadrul căruia le-a explicat celor prezenți că doar privind la Hristos învățăm noi înșine cum să ne comportăm.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreta de muzică populară Alina Ceuca a susținut un recital de pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Călin Pop a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire, i-a oferit o icoană cu Sfântul Cuvios Benedict de Nursia.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a hirotesit întru sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe preotul paroh Călin Pop și pe fostul paroh – preotul Grigore Mureșan. De asemenea, distincții și diplome de aleasă cinstire le-a oferit tuturor binefăcătorilor și celor care au ajutat la înfrumusețarea casei parohiale.

După Sfânta Liturghie, Episcopul-vicar a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat lucrările efectuate la casa parohială.

La eveniment au luat parte autorități locale și centrale, precum și numeroși credincioși din Visuia și Salva, o parte fiind îmbrăcați în straie populare.

 Scurt istoric

Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a fost construită între anii 1984-1990, prin osteneala credincioşilor, în timpul păstoririi preotului paroh Simion Negruşa. În anul 1988, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica frescă. Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 26 august 1990, de către Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...