Liturghie arhierească și parastas la Monumentul Eroilor de pe Vârful Grui | Praznicul Înălțării Domnului 2024

de | iun. 13, 2024

La Praznicul Înălțării Domnului, joi, 13 iunie 2024, zi în care sunt pomeniți și eroii neamului românesc (Ziua Eroilor), Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, alături de un grup numeros de credincioși, a urcat la Monumentul Eroilor de pe Vârful Grui, din Munții Călimani, pentru a aduce un omagiu celor șaizeci de soldați români care au fost masacrați în acel loc, în timpul Primului Război Mondial.

Cu acest prilej, în fața monumentului, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, secretarul-șef al facultății – preotul Cosmin Trif, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, duhovnicul Mănăstirii Piatra Fântânele – protosinghelul Gavril Horț, duhovnicul Mănăstirii Strâmba – protosinghelul Paisie Pașcu, precum și alți clerici din județele Bistrița-Năsăud și Suceava.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a vorbit despre importanța și semnificația Praznicului Înălțării Domnului, când este marcată și Ziua Eroilor.

„La praznicul Înălțării Domnului, prăznuim și înălțarea noastră sau această chemare pe care ne-o face Domnul, de a-L urma pe acest drum și de a primi Împărăția Lui acolo unde El ne-a făcut loc. De asemenea, îi pomenim pe toți eroii neamului care au trăit această viață întru nădejdea învierii și a vieții veșnice”, a spus ierarhul.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele. La chinonic, surorile Maria și Andreea Pavelean au interpretat pricesne.

La finalul Liturghiei, Preasfințitul Părinte Benedict a oficiat slujba Parastasului pentru cei 60 de soldați români care au fost masacrați în acel loc, în timpul Primului Război Mondial, precum și pentru toți eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.

La evenimentul comemorativ au participat peste 500 de credincioși de la poalele Călimanilor, din Transilvania și Bucovina, militari ai Batalionului 817 Artilerie „Petru Rareș” din Prundu Bârgăului, precum și autorități locale, care, la finalul slujbei de pomenire, au depus coroane şi jerbe de flori.

Scurt istoric

Este deja o tradiţie ca, în fiecare an, de Ziua Eroilor, la mormântul celor 60 de militari români uciși pe Vârful Grui, în Primul Război Mondial, să se oficieze o slujbă de pomenire.

Osemintele ostaşilor ucişi pe Vârful Grui au fost descoperite în anul 1916, de un cioban, în vârstă de 16 ani, pe nume Lazor Bozga, care a urcat pe munte pentru a vedea „cu ochii lui ceea ce rămăsese în urma războiului”, după cum a declarat protosighelul Gavril Horț, duhovnicul Mănăstirii Piatra Fântânele.

Monumentul de pe Vârful Grui a fost ridicat în anul 2005, la iniţiativa vrednicului de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul), pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, precum și prin implicarea maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele și a altor binefăcători.

Citește și interviul Despre eroii de pe Grui, cu părintele Gavril Horț

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...