Liturghie arhierească și sfințire de casă parohială, la Sigmir. PS Benedict a predicat despre rugăciune

de | aug. 1, 2022 | Actualitatea religioasă

În duminica a 7-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat comunitatea parohială din Sigmir, județul Bistrița-Năsăud.

De la ora 10, în biserica ocrotită de „Sf. Ier. Nicolae”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie. Din soborul de slujitori au făcut parte: Din sobor au făcut parte protopopul de Bistrița, părintele Alexandru Vidican, preotul paroh, părintele Daniel Dascălu,  duhovnicul Mănăstirii Dobric, protosinghelul Siluan Fărcaș, fostul paroh al Sigmirului, părintele Simion Rad, secretarul de cabinet al ierahului, arhidiaconul Iustin Pop și alți preoți invitați.

Răspunsurile au fost date de Cvartetul Synavlia. La liturghie au participat autorități locale și centrale și mulțime de credincioși din zonă și din Salva, unii purtand și port popular.

După citirea pericopei evanghelice, în cuvântul de învățătură, Ierarhul a vorbit despre rugăciune.

În cadrul Liturghiei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul s-a rugat pentru încetarea secetei și a războiului.

La final, preotul paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte pt prezența în mijlocul comunității din Sigmir și i a dăruit o icoană cu Maica Domnului. Tot în semn de recunoștință, fostului paroh i-a dăruit o icoană cu Sfântul Ierarh Nicoale, ocrotitorul comunității parohiale și al bisericii din Sigmir, precum și o diploma de recunoștință pentru activitatea desfășurată în parohie.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, cei implicați în renovarea casei parohiale au primit distincții și diplome de aleasa cinstire. Preotul paroh, părintele Daniel Dascălu a fost hirotesit iconom stavrofor, iar fostul preot al comunității, pentru activitatea sacerdotală de peste 40 de ani, a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Benedict a săvârșit Slujba Sfestaniei la casa parohială.

Până în anul 1966, comunitatea creștinilor ortodocși din Sigmir s-a rugat într-o biserică de lemn, însă, ulterior, au cumpărat actuala biserică de la creștinii cultului luteran din sat, pe care o folosesc până astăzi.

Mai multe fotografii AICI.

Foto: Ionuț Chifa

 

Ultimele articole

Rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat”

Rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat”

Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea puru­rea fe­ricită și prea nevinovată și Maica Dumne­zeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de ase­mănare decât serafimii, ca­re fără stri­că­ciune pe Dumnezeu...

15 august – Adormirea Maicii Domnului

15 august – Adormirea Maicii Domnului

Când a binevoit Hristos Dumnezeul nostru ca să ia pe Maica Sa la Sine, atunci cu trei zile mai înainte a făcut-o să cunoască, prin mijlocirea îngerului, mutarea sa cea de pe pământ. Căci Arhanghelul Gavriil, venind la dânsa, a zis: "Acestea zice Fiul tău: Vremea este...

Mii de pelerini la Slujba Prohodului Maicii Domnului, la Mănăstirea Nicula

Mii de pelerini la Slujba Prohodului Maicii Domnului, la Mănăstirea Nicula

La Mănăstirea clujeană Nicula, în jurul orei 21:30, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă din biserica nouă, în procesiune, și așezată pe altarul de vară al așezământului monahal, unde a fost străjuită de tineri îmbrăcați în straie populare. În...