Lucrarea (înfăptuirea) tămăduirii prin iubire – Procesul tămăduirii omului sau dobândirea sănătății în Hristos

de | mai 1, 2024

 

Procesul tămăduirii și lucrarea terapeutică duhovnicească în scrierile unor teologi contemporani bazate pe tradiția patristică

Adânc pe adânc se cheamă în vuietul cascadelor Tale; toate talazele și valurile Tale au trecut peste mine” (Psalmul 41, 7)

Am abordat, în emisiunile precedente, în cadrul discuțiilor noastre legate de Lucrarea tămăduitoare a iubirii sau Restaurarea chipului iubirii treimice în omul contemporan, despre Iubirea cea dătătoare de viață, aplecându-ne, nădăjduim cu folos, asupra unor teme precum: Iubirea intertreimică – arhetipul iubirii umane, respectiv Lucrarea tămăduitoare a lui Hristos.

Începând de astăzi, vom aborda Lucrarea (sau înfăptuirea) tămăduirii prin iubire,  detaliind Procesul tămăduirii omului sau dobândirea sănătății în Hristos. Pentru început, vom discuta despre Procesul tămăduirii și lucrarea terapeutică duhovnicească în scrierile unor teologi contemporani bazate pe tradiția patristică.

Mitropolitul Hierotheos Vlachos (Boala și tămăduirea sufletului în tradiția ortodoxă, Editura Sophia, București, 2007) statuează lucrarea terapeutică duhovnicească ca fiind o lucrare specifică Ortodoxiei, care este tratament vindecător, metodă vindecătooare și știință terapeutică. Înaltpreasfinția Sa nu vede, pe bună dreptate, nici o deosebire între afirmațiile „Ortodoxia este o știință a vindecării și un tratament” și „Ortodoxia este credință”, arătând succesiunea și armonia dintre cele două tipuri de credință de care vorbesc Sfinții Părinți: credința rațională, care vine din auzire și are nevoie de fapte pentru a-l curăți și a-i deschide omului calea spre vindecare („Şi după cum trupul fără suflet este mort, tot aşa şi credinţa fără fapte este moartă”, Iacob 2, 26), și credința întemeiată pe vederea lui Dumnezeu (theoria), urmare a celei dintâi, care este roada și urmarea tămăduirii omului, care este dincolo de faptele Legii („Căci socotim că prin credinţă se va îndreptăţi omul, fără faptele legii”, Romani 3, 28), fiind numită și luminarea minți. Teologia, ca viață a Bisericii (și nu cea academică, intelectuală, teoretică și ruptă de viață), este considerată roadă a vindecării omului dar și cale de ajungere la tămăduire și dobândire a cunoașterii lui Dumnezeu.

Lucrarea tămăduirii omului căzut (împătimit) poate fi privită atât sub forma unor trepte ale unei scări sau stâlpi ai unui eșafodaj, cât și ca niște praguri în cascadă, prin încercări (suferință mai ales) adâncurile lui Dumnezeu năpustindu-se asupra adâncurilor omului asemenea apei unei cascade,  realizând astfel, prin reluări (rostogoliri) succesive, cunoașterea profunzimilor divine, dar și a propriilor profunzimi (Mitrop. Bartolomeu Anania), adică tămăduirea omului sau ajungerea la vederea lui Dumnezeu (îndumnezeirea). Această grandioasă imagine a fost surprinsă cu măiestrie (și experimentată!) de Psalmistul David în Psalmul 41, 7: „Adânc pe adânc se cheamă în vuietul cascadelor Tale; toate talazele și valurile Tale au trecut peste mine

 

 

Lucrarea (înfăptuirea) tămăduirii prin iubire – Procesul tămăduirii omului sau dobândirea sănătății în Hristos
Icoane ale iubirii
Lucrarea (înfăptuirea) tămăduirii prin iubire – Procesul tămăduirii omului sau dobândirea sănătății în Hristos
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/hcontiu/" target="_self">Hadrian Conțiu</a>

Hadrian Conțiu

Hadrian-V. CONŢIU s-a născut la data de 27 aprilie 1977 în localitatea Râciu, judeţul Mureş. Este doctor în Geografie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi doctor în Teologie al aceleiași universități, Facultatea de Teologie Ortodoxă, cu tema „Tămăduirea prin iubire” (2016), realizată sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Din anul 2000 este profesor titular de geografie la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian” din Tg. Mureș, iar începând cu anul universitar 2020-2021 este cadru didactic asociat al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Este autor, coautor, editor și coordonator a 10 cărţi de specialitate, precum şi a două volume de versuri; a participat la numeroase manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale, publicând până în prezent peste 80 de studii în volumele acestora sau în reviste de specialitate. A primit, de asemenea, mai multe distincții și diplome de excelentă. În perioada 2010-2014 a fost membru al Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române, precum și al Adunării Eparhiale și Consiliului Eparhial ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Emisiuni recente