Lucrări ale artistului Marcel Muntean, expuse la Cluj-Napoca

de | dec. 12, 2019 | Cultură

Galeria de artă „Paul Sima” a Universităţii Babeş-Bolyai găzduiește în această perioadă expoziția de pictură „Peisaje Transilvane”, ce aparține artistului plastic Marcel Muntean, prof. univ. dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Gândită asemeni unui periplu prin spații și locuri cu profunde implicații afective, expoziția reunește 25 de picturi realizate de artist în ultimii ani. Acoperișuri colorate, așezări omenești, arbori împovărați de nea, chiparoși, străzi în adâncime, turnuri de biserici, dealuri molcome, ziduri și garduri, petice de cer luminoase, fragmente de pământ, urme de zăpadă, accente de lumină ori raze plăpânde de soare, toate acestea fac parte din repertoriul figurativ și stilistic al lucrărilor. Două anotimpuri par să impresioneze, iarna și vara pe care artistul le și transpune plastic cu entuziasm într-o rostire echilibrată ce face trimitere la anumite elemente de factură expresionistă.

„Eludarea figurii umane nu împinge privitorul să pătrundă într-un univers trist și siguratic, din contră, peste tot se simte mâna caldă a omului și mâna binecuvântării lui Dumnezeu, Ce a orânduit totul dintru început, făcâdu-le bune și frumoase pe toate cele ale lumii. Cu toate acestea, o notă de intimă melancolie lasă privirea să contemple aceste pânze, ingenuu simțite și redate, dar niciodată sumbre sau pesimiste. Simplitatea, unicitatea, claritatea expresiei definesc peisajele care sunt aidoma unor portrete ce ne privesc de peste timp, impresionându-ne. Făurite de a fi privite dintr-odată ca într-o rostire, aceste pânze ascund experiențe vizuale profund trăite, pun întrebări înțelepte și țes posibile răspunsuri, potrivesc semne plastice și acorduri cromatice care ne îndreaptă stăruitor să ne raportăm la vremea noastră. Astfel, expoziția propune o nouă realitate a peisajului, fiind sugestia unei stări sufletești a fiecăruia dintre noi, a sufletului nostru”, afirmă autorul.

Vernisajul expoziției „Peisaje Transilvane” va avea loc vineri, 13 decembrie  2019, de la ora 17.00, la Galeria „Paul Sima” a Universității Babeș-Bolyai (str. E de Martonne, nr.1), iar intrarea este liberă. Lucrările vor rămâne pe simeze până pe 10 ianuarie 2020, iar programul de vizitare este de luni până vineri, între orele 11:00 -13:00.

***

Artistul plastic Marcel Muntean s-a născut  în Aiud, este  absolvent al Liceului de Arte Romulus Ladea din Cluj-Napoca 1983, licenţiat al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti 1992, al Universităţii de Vest din Timişoara 1997- Facultatea de Teologie Ortodoxă și al Şcolii Superioare de Arte Frumoase din Atena 2002.De asemenea, este Doctor al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca 2006 şi al Universităţii din Atena 2008.A participat la aproape 100 de expoziţii de grup şi a deschis peste 25 de expoziţii personale în ţară şi străinătate. Lucrările sale se găsesc în colecţii particulare şi de stat în: America, Austria, Bulgaria, Franţa, Grecia, Germania, Israel, Italia, Olanda, România şi Ungaria.Actualmente este prof. univ. dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea Artă Sacră.

 

Ultimele articole

De la vindecare la recunoștință: Iisus și leproșii

De la vindecare la recunoștință: Iisus și leproșii

Aspecte contextuale Capitolul al șaptesprezecelea al relatării lucanice, care are în centru minunea la care suntem chemați să medităm, debutează cu o serie de sfaturi și învățături, ce slujesc drept captatio benevolensis. Hristos vorbește aici despre neajunsurile...

Mai multe din Cultură
„Tatăl nostru”, darul Operei din Cluj pentru români, de 1 Decembrie

„Tatăl nostru”, darul Operei din Cluj pentru români, de 1 Decembrie

Într-o perioadă care ne îndeamnă la regăsire interioară și deschidere sufletească, Opera Națională Română din Cluj-Napoca alături de partenerii săi ne oferă o surpriză muzicală de o spiritualitate aparte: rugăciunea „Tatăl nostru”, aranjată pe note de...

Colinde tradiționale din satele clujene, prezentate în online

Colinde tradiționale din satele clujene, prezentate în online

Dintotdeauna, în satele românești, colindatul a fost un impresionant spectacol, care a dat mereu o deosebită solemnitate Crăciunului și tuturor sărbătorilor iernii. În județul Cluj acest obicei se păstrează încă în multe localități. Centrul Județean pentru Conservarea...