Lucrările de renovare a bisericii parohiei Recea – Cristur, binecuvântate de Mitropolitul Clujului

de | oct. 17, 2016 | Actualitatea religioasă

Credincioșii parohiei Recea – Cristur din protopopiatul Dej s-au bucurat duminică, 16 octombrie 2016, de prezență arhierească. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, a binecuvantat lucrările de renovare realizate la biserica ocrotită de Sfântul  Ierarh Nicolae și a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi.

În cadrul predicii, pornind de pilda semanatorului citită în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Andrei i-a indemnat pe credincioși să-și primenească sufletele pentru a putea primi cuvântul lui Dumnezeu:

 

 

Crucea arhiepiscopală, pentru părintele paroh Felician Șerban

La finalul slujbei, împreună cu preoții, Mitropolitul Clujului a săvârșit o slujbă de parastas pentru binefăcătorii locașului de cult, trecuți la cele veșnice.

De asemenea, pentru activitatea de 40 de ani ca slujitor al Bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a oferit părintelui paroh Felician Șerban, cea mai înaltă disctincție a Arhiepiscopiei Clujului pentru clerici, Crucea arhiepiscopală. Totodată au fost înmânate diplome de aleasă cinstire ctitorilor și binefăcătorilor locașului de cult. Apoi, credincioșii, împreună cu preoții și cu Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, s-au deplasat în curtea bisericii, unde a fost sfințit un altar de vară, ridicat în ultima perioadă.

Potrivit documentelor, în parohia dejeană Recea – Cristur, cu  filia Căprioara, exista o biserică de lemn cu hramul „Soborul îngerilor” încă din anul 1693. O nouă biserică de lemn, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail Gavriil”, a fost construită în anul 1882. Biserica actuală, de zid, a fost construită în 1961.

 

 

 

Ultimele articole

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Excurs istoric: Buna Vestire (25 martie) este cea mai veche sărbătoarea din suita cinstirii Maicii Domnului. Este o sărbătoarea în care este cinstită Maica și Fiul deopotrivă. În secolul al IV-lea s-a ridicat o biserică pe locul unde tradiția afirma că Maica Domnului...

Hramul Mitropoliei Clujului – 25 martie 2023 | Comunicat de presă

Hramul Mitropoliei Clujului – 25 martie 2023 | Comunicat de presă

La data de 25 martie 2006, la sărbătoarea Bunei Vestiri lua ființă în mod festiv Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Evenimentul naşterii noii Mitropolii transilvănene este ancorat...