Lucreția Sînmihăian a fost o interpretă de valoare a folclorului bistriţean. Într-o viață destul de scurtă nu a apucat să imprime foarte mult. Astăzi se păstrează doar 16 înregistrări, adunate într-un album intitulat „Ceteră cu patru strune”.
„Eu am cunoscut-o bine pe Lucreția Sînmihăian și, din păcate, ea a lăsat puține piese în fonoteca radioului. A cântat împreună cu Ansamblul Miorița din Cluj-Napoca, unde erau Reghina și Aurel Ciceoan. Ea a avut o voce absolut deosebită și păcat ca s-a stins așa repede”, afirmă etnomuzicologul Gelu Furdui.
Lucreția Sînmihăian, s-a născut în anul 1950, în localitatea bistrițeană Dumbrăviţa, de pe Valea Țibleșului. A început să cânte de la vârsta de cinci ani, impresionându-i pe săteni. Amănunte despre viața și activitatea ei o să aflăm de la etnologul, jurnalistul şi scriitorul bistrițean Menuţ Maximinian, originar din Dumbrăvița, din același sat unde s-a nascut interpreta.
„Lucreția Sînmihăian a fost o doinitoare extraordinară. Dacă vom asculta cu atenție albumul „Ceteră cu strună deasă” vom putea recunoaşte piese fredonate azi de alţi artişti, dar şi linii melodice preluate, din păcate, fără versuri” spune Menuț Maximinian.
