Lumea văzută dincolo de dizabilitate

de | dec. 3, 2019

Aproximativ un miliard de persoane cu dizabilităţi din toată lumea se lovesc zi de zi de numeroase bariere în calea incluziunii lor sociale, fie că este vorba de transportul în comun, de găsirea unui loc de muncă, de acceptarea într-o şcoală de masă, sau de participarea activă la viaţa publică. Pe 3 decembrie este Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, iar clujenii sunt invitaţi miercuri, 4 decembrie a.c,  să sărbătorească abilităţile unor copii şi tineri speciali, care, ca şi noi, muncesc pentru visurile lor. De la ora 19:00, în sala „Auditorium Maximum” a Universității „Babeș-Bolyai” va avea loc concertul extraordinar „Beyond Disability”. Aflat la a 2-a ediție, evenimentul este organizat de Asociația Autism Transilvania, în parteneriat cu Asociația Life Force. Alături de trupa MODIWO, vor urca pe scenă copii și tineri de la Centrul Asociației Autism Transilvania, Asociația Down – CER și Liceul Tehnologic pentru Deficienți de Auz. Acestora li se vor  alătura tineri de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, Royal Dance Academy CCS și alți invitați, precum Cristian Ciceu, Diana Borcea și Smaranda Ciubotariu.

„Încă mai este mult de lucru pentru a reuşi să vedem abilităţile lor deosebite, indiferent care ar fi acestea. Suntem cu toţii diferiţi, dar avem o societate în care cu toţii trebuie să trăim şi pentru asta ar trebui să învăţăm să ne acceptăm, să fim toleranţi, să fim buni. Mi-aş dori tare mult ca generaţiile care vin să crească deja în această acceptare şi toleranţă” a declarat pentru radio Renaşterea, Nicoleta Niste, directorul executiv al Asociaţiei Autism Transilvania.

„Prima ediție ne-a depășit toate așteptările”, mărturisesc membrii trupei MODIWO. „Sala Auditorium Maximum a fost plină de clujeni cu inima deschisă, de artiști și de prieteni deopotrivă, care au creat un spectacol de-a dreptul magic. Promitem că și concertul din acest an va surprinde prin autenticitatea și bucuria adusă de invitații noștri speciali”.

Nu este pentru prima dată când trupa MODIWO vine în sprijinul copiilor devaforizați. În 2015, de exemplu, într-un proiect numit „Fruit Fusion”, trupa a susținut un concert la care intrarea s-a făcut în baza unui kilogram de fructe. S-au adunat peste 800 de kg de fructe ce au ajuns  la unele case de copii din Cluj-Napoca. Astfel de evenimente au fost organizate la Oradea, Satu-Mare și Baia Mare, au transmis organizatorii.

Intrarea la evenimentul „Beyond Disability” este liberă, iar în deschiderea concertului va avea loc un Târg de Crăciun cu produse realizate de persoane cu nevoi speciale.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Lumea văzută dincolo de dizabilitate
Lumea văzută dincolo de dizabilitate
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
Profesor UBB, distins cu medalia de Ofițer al Palmelor Academice

Profesor UBB, distins cu medalia de Ofițer al Palmelor Academice

Profesorul Sergiu Mișcoiu de la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napocaa fost distins cu  medalia de Ofițer al Palmelor Academice, în cadrul unei ceremonii publice desfășurate la Ambasada Franței de la București. Această înaltă...

Cadouri de Crăciun pentru copii defavorizați din mediile rurale

Cadouri de Crăciun pentru copii defavorizați din mediile rurale

În spiritul sărbătorilor de iarnă, Rotary Club Cluj-Napoca Opera s-a angajat să aducă bucurie și să îndeplinească dorințele copiilor din mediile rurale defavorizate prin proiectul „ToyJoy". Proiectul urmărește să ofere cadouri personalizate pentru 60 de copii,...