Lupta cu gândurile și dobândirea isihiei

de | iun. 26, 2024

Nu se înfiripă nor fără adiere de vânt și nu se naște patimă fără gând.”

(Marcu Ascetul, Despre legea duhovnicească, în 200 de capete, 180, în Filocalia, vol. I, p.251)

Am detaliat, în emisiunile precedente, în cadrul discuțiilor noastre legate de Lucrarea (sau înfăptuirea) tămăduirii prin iubire, aspecte privind: Procesul tămăduirii și lucrarea terapeutică duhovnicească în scrierile unor teologi contemporani bazate pe tradiția patristică, Convertirea lăuntrică sau re-întoarcerea omului spre Dumnezeu, Praxis-ul (adică practica, sau făptuirea), adevărată metodă terapeutică, Tămăduirea puterilor sufletești fundamentale prin lucrarea (înfăptuirea), întru iubire, a virtuților generice, respectiv, în ultimele două emisiuni, Lucrarea terapeutică plină de iubire a părintelui duhovnicesc. Astăzi am continuat discuția noastră despre Procesul tămăduirii omului sau dobândirea sănătății în Hristos, aplecându-ne asupra luptei cu gândurile și dobândirea isihiei.

Lupta cu gândurile ocupă un loc central în cadrul lucrării de tămăduire a bolilor sufletului și de redobândire a sănătății. Ferirea de faptele rele și de păcătuirea cu lucrul este doar o primă treaptă în urcușul duhovnicesc al unei persoane, o a doua fiind îndepărtarea de gândurile rele, pentru a se feri de păcatul cu gândul (Sf. Maxim Mărturisitorul, A doua sută a capetelor despre dragoste, 87, în Filocalia, vol. II, pp.84-85; Sf. Simeon Noul Teolog, Cele 225 de capete teologice și practice, 37, în Filocalia, vol. VI, p.27). Prin urmare, dacă omul vrea să se lepede cu totul de păcate, fie ele făptuite sau numai cugetate, are mai întâi de luptat cu gândurile, fiindcă atâta timp cât stăruie gândurile rele, ele vor naște fapte rele, fiindcă patimile își au rădăcina în gânduri.

Gândurile (logismoί) sunt sugestii raționale combinate cu stimulii și imaginile corespunzătoare, aduse înăuntru fie prin vedere, fie prin auzire, fie prin amândouă, adică imagini și stimulări care întruchipează enunțurile corespunzătoare (Cf. Mitrop. Hierotheos Vlachos, Boala și tămăduirea sufletului în tradiția ortodoxă, p.138). Gândul este o sugestie care se poate transforma în păcat, de aceea purtarea de grijă duhovnicească a recomandat dintotdeauna lupta ca soluție a menținerii libertății omului. Această luptă cu gândurile, în toate fazele ei, este strâns legată de relația iubitoare dintre părinte duhovnicesc și fiu, începutul ei constând în arătarea gândurilor.

Opera de redresare a omului se desfăşoară într-un echilibru perfect între dimensiunea morală şi intelectuală, recomandările necontenite al dascălilor duhovniceşti convergând spre paza minţii, atenţie şi rezistenţă trează, statornică împotriva gândurilor.

 

Icoane ale iubirii
Icoane ale iubirii
Lupta cu gândurile și dobândirea isihiei
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/hcontiu/" target="_self">Hadrian Conțiu</a>

Hadrian Conțiu

Hadrian-V. CONŢIU s-a născut la data de 27 aprilie 1977 în localitatea Râciu, judeţul Mureş. Este doctor în Geografie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi doctor în Teologie al aceleiași universități, Facultatea de Teologie Ortodoxă, cu tema „Tămăduirea prin iubire” (2016), realizată sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Din anul 2000 este profesor titular de geografie la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian” din Tg. Mureș, iar începând cu anul universitar 2020-2021 este cadru didactic asociat al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Este autor, coautor, editor și coordonator a 10 cărţi de specialitate, precum şi a două volume de versuri; a participat la numeroase manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale, publicând până în prezent peste 80 de studii în volumele acestora sau în reviste de specialitate. A primit, de asemenea, mai multe distincții și diplome de excelentă. În perioada 2010-2014 a fost membru al Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române, precum și al Adunării Eparhiale și Consiliului Eparhial ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Emisiuni recente

Taina Sfântului Maslu (Pr. Stelian Tofană) P2

Taina Sfântului Maslu (Pr. Stelian Tofană) P2

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00. Taina Sfântului Maslu, pe lângă faptul că este...

Despre rugăciune. Psalmii

Despre rugăciune. Psalmii

Ne propunem ca și în această emisiune să vorbim despre rugăciune. Rugăciunea fie că o facem acasă, fie că o facem la biserică ne pune în legătură cu Dumnezeu. Printre rugăciunile pe care le folosim și acasă și la biserică, o categorie aparte o constituie Psalmii. Deși...

Sfânta Cuvioasă Marta: O viață de credință și devotament

Sfânta Cuvioasă Marta: O viață de credință și devotament

Sfânta Cuvioasă Marta s-a născut în Antiohia, într-o familie creștină dedicată, care i-a oferit o educație aleasă. În fiecare zi, părinții ei îi citeau din Scriptură, o îndemnau spre fapte bune și spre ajutorarea aproapelui. Astfel, Marta a crescut într-un mediu...