„Mama, izvor de cântec și dor” – spectacol dedicat Zilei de 8 Martie

de | mart. 3, 2023

Viața femeii din satul tradițional a fost grea întotdeauna. Prin hărnicie, femeile au contribuit și contribuie la bunăstarea familiilor, au născut și au crescut copii, au hrănit și au îmbrăcat toată casa și pe toți membrii familiei. Tot ele au păstrat credința și tradiția. Așa că, Ziua de 8 Martie este un bun prilej să ne amintim de rolul crucial pe care mamele și femeile, în general, îl au în viața noastră.

În acest scop, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj organizează spectacolul „Mama, izvor de cântec și dor”. Evenimentul, care va avea loc marți, 7 martie 2023, de la ora 18:00, la Cercul Militar din Cluj-Napoca (Piaţa Avram Iancu nr. 1-3), reunește îndrăgite interprete de muzică populară și grupuri tradiționale.

Pe scenă vor evolua: Mariana Morcan, Ana Georgeta Balla, împreună cu fiica, Narcisa Balla, acompaniate de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, conducerea muzicală prof. dr. Ovidiu Barteș, care va prezenta în fața publicului și suite instrumentale de excepție.

În trecut, fetele erau învățate de mame, încă de mici, cum se ține o casă și ce trebuie să muncească pentru „a nu fi de poveste în sat”. Astfel, în cadrul spectacolului, vor fi aduse în scenă și obiceiuri din vatra satului, în cadrul cărora mamele își învățau fetele muncile casnice. Grupul „Păstrătorii Tradiţiei Răchiţele”, coord. prof. Marioara Boc, va prezenta obiceiul „Claca de gheme”.

Invitată specială  este Ana Ilca cu fecioru’ Alin Mureșan.

Evenimentul este prezentat de Ovidiu Mirel Rusu.

Biletele sunt disponibile online: www.myticket.ro și www.entertix.ro, dar și în Librăriile Cărturești (Iulius Mall, Vivo, Platinia Shopping Center). Totodată, se vor putea achiziționa și în ziua spectacolului, la Cercul Militar din Cluj-Napoca.

FOTO: Viorica Tripon – Tezaur Uman Viu (Arhiva CJCPCT Cluj)

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
4 + 1 = Cvartetul Transilvan alături de flautistul János Bálint

4 + 1 = Cvartetul Transilvan alături de flautistul János Bálint

Studioul de concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” vă așteaptă să îi treceți pragul pentru a participa la o seară dedicată muzicii de cameră în compania Cvartetului Transilvan (Gabriel Croitoru - vioara I, Nicușor Silaghi - vioara a II-a, Marius Suărășan -...

Pinocchio, din nou pe scena Teatrului „Puck”

Pinocchio, din nou pe scena Teatrului „Puck”

La finalul acestei săptămâni, cei mici sunt așteptați să urmărească la Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca aventurile unuia dintre cele mai cunoscute personaje din literatura pentru copii. Este vorba de Pinocchio, eroul spectacolului cu același nume, în regia lui...

Concurs județean SCRISOARE PENTRU MAMA, ediția a IV-a

Concurs județean SCRISOARE PENTRU MAMA, ediția a IV-a

Primăria Municipiului Turda, Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda şi Asociația „Împreună Pentru Voi” Turda organizează în perioada 27 Februarie-1 Martie 2024 a patra ediție a concursului județean SCRISORI PENTRU MAMA. Știm că voi, copiii, le mulțumiți mamelor...