„Mama”, schiță în creion, atribuită după șase decenii pictorului sălăjean Ioan Sima

de | iun. 3, 2020 | Cultură

Un desen în creion cu portretul unei femei, ce figura în colecţia Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău cu autor necunoscut, a fost atribuit pictorului Ioan Sima. Un text de pe spatele tabloului arată că este vorba chiar de mama artistului, iar schiţa a fost realizată când acesta avea doar 12 ani.

„În cadrul procesului de verificare a inventarului colecţiei de artă, colegii noştri muzeografi care se ocupă de această colecţie au ‘descoperit’ o lucrare inedită a pictorului Ioan Sima. Este vorba de un desen în creion făcut de acesta la vârsta de 12 ani, care o reprezintă pe mama sa, Reghina. Lucrarea figura în evidenţa muzeului cu autor necunoscut”, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a Muzeului Judeţean Zalău.

Potrivit reprezentanţilor muzeului, verificarea stării de conservare a lucrării a determinat îndepărtarea întăriturii din spatele hârtiei de desen, descoperindu-se astfel înscrisul „Mama. Desen făcut de mine la vârsta de 12 ani. Cluj, la 12 IV 1959. I Sima”, informează AGERPRES.

 

„Lucrarea ne arată talentul înnăscut al maestrului Ioan Sima, cunoscut şi recunoscut ca un remarcabil portretist. De altfel, portretul a reprezentat tema favorită a acestuia, după cum a declarat, în multe ocazii, pictorul. În curând, după procesul necesar de restaurare, lucrarea va fi expusă şi va putea fi admirată în Galeria de Artă a Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, ce-i poartă numele”, se mai arată în postarea menţionată.

Născut în 1898, la Pericei, Ioan Sima a urmat, iniţial, o carieră în domeniul dreptului și a profesat  o perioadă la Primăria Cluj-Napoca. După cel de-al Doilea Război Mondial, artistul s-a pensionat şi s-a orientat către pictură. Deşi nu a avut studii aprofundate în domeniul artelor plastice, era autodidact, Ioan Sima a studiat pictura la Viena. Pictorul a încetat din viaţă în 1985 și este înmormântat la Pericei.

Majoritatea lucrărilor sale au fost donate de pictor şi de rudele acestuia Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, parte din ele fiind expusă la Galeriile de Artă „Ioan Sima” din Zalău.

 

 

Ultimele articole

Mai multe din Cultură
Expoziție de icoane, la Muzeul Mitropoliei Clujului

Expoziție de icoane, la Muzeul Mitropoliei Clujului

Praznicul Adormirii Maicii Domnului va fi marcat la Muzeul Mitropoliei Clujului printr-o expoziție temporare de icoane pe lemn. Intitulată „Deisis”, expoziția cuprinde 13 icoane, realizate de artistul iconar Steliana Țico (rasofora Sofia). Vernisajul va avea loc...

Prețiosul monument istoric de lemn al Mănăstirii clujene Nicula

Prețiosul monument istoric de lemn al Mănăstirii clujene Nicula

Biserica de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, mica bijuterie aflată în incinta Mănăstirii Nicula, este cu siguranță unul din cele mai cunoscute monumente de acest fel din România. Are o istorie bogată și a întreprins o lungă călătorie până să ajungă în locul...