Managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor

de | mart. 11, 2024

În perioada 11-15 martie 2024, Inspectoratul Școlar Județean Cluj organizează, pe zone ale județului Cluj, sesiuni de formare cu toți directorii unităților de învățământ preuniversitar, privind aplicarea Ordinului M.E., nr. 6.235 din 6 septembrie 2023, pentru aprobarea Procedurii privind managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor și personalului unității de învățământ, precum și al altor situații corelate în mediul școlar și al suspiciunii de violență asupra copiilor în afara mediului școlar

Realizarea activităților educaționale pentru prevenirea tuturor formelor de violență, în sistemul educațional preuniversitar, din județul Cluj, reprezintă o prioritate a managementului instituțional, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Și în acest an școlar, pe agenda Inspectoratului Școlar Județean Cluj sunt prevăzute o serie de actiuni și întâlniri zonale cu toți directorii unităților de învățământ preuniversitar, având ca tematică aplicarea legislației în vigoare și a procedurilor operaționale aprobate, privind managementul situațiilor de risc, implicit a cazurilor de violență fizică și a bullyingului, din incinta și din perimetrul unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj.

Astfel, în scopul creșterii capacității instituționale a școlilor, privind gestionarea tuturor formelor de violență  asupra beneficiarilor primari ai educației, precum și a situațiilor corelate formelor de violență, respectiv a suspiciunii de violență asupra copiilor, în incinta și în afara mediului școlar, în perioada 11-15 martie 2024, Inspectoratul Școlar Județean Cluj organizează sesiuni de instruire și formare, față în față, cu toți directorii unităților de învățământ preuniversitar, din județul Cluj, în scopul adoptării unor măsuri suplimentare pentru creșterea gradului de siguranță în unitățile de învățământ preuniversitar clujene, precum și pentru îmbunătățirea managementului situațiilor de violență din școli, potrivit prevederilor O.M.E., nr. 6235/6.09.2024.

La aceste întâlniri au fost invitați și reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, ai Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Cluj, ai Biroului de Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj.

Seria întâlnirilor a debutat azi, 11 martie 2024, la Huedin, cu directorii unităților de învățământ preuniversitar din zonă și va continua în această săptămână, conform următorului calendar:

  • 12 martie 2024, directorii unităților de învățământ preuniversitar din zonele Dej și Gherla;
  • 14 martie 2024, directorii unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca și zona metropolitană;
  • 15 martie 2024, directorii unităților de învățământ preuniversitar din zonele Turda și Câmpia Turzii.

„În contextul multiplelor cazuri de violență petrecute în ultima perioadă în mediul școlar, am decis să organizăm în acestă perioadă o serie de întâlniri în cadru mai restrâns, pe zone, pentru a oferi directorilor unităților de învățământ posibilitatea de a clarifica anumite aspecte procedurale, dar mai ales, de a discuta aspecte concrete cu reprezentanții instituțiilor care au, pe lângă Inspectoratul Școlar Județean Cluj, atribuții privind managementul interinstituțional și multidisciplinar al cazurilor de violență sau bullying  săvârșite în mediul școlar sau în afara mediului școlar. Este foarte important să ne unim eforturile, să comunicăm cu părinții, să folosim expertiza psihologilor școlari, cu atât mai mult, cu cât din acest an școlar, în județul Cluj, fiecare școală beneficiază de serviciile unui psiholog școlar,” a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

COMUNICARE INSTITUȚIONALĂ, I.Ș.J. Cluj

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Comunicate de presă
Evaluarea Națională la finalul clasei a IV-a, sesiunea mai 2024

Evaluarea Națională la finalul clasei a IV-a, sesiunea mai 2024

În perioada 21-23 mai 2024, la nivelul județului Cluj, 5.722 elevi din clasele a IV-a (4.135 elevi din mediul urban și 1.587 elevi din mediul rural) vor susține evaluările specifice, la finalul clasei a IV-a, desfășurate potrivit calendarului de administrare a...

Evaluarea Națională la finalul clasei a II-a, sesiunea mai 2024

Evaluarea Națională la finalul clasei a II-a, sesiunea mai 2024

În perioada 13-29 mai 2024, la nivelul județului Cluj, 6588 de elevi din clasele a II-a, dintre care 4699 de elevi din mediul urban și 1889 de elevi din mediul rural, vor susține evaluările specifice, la finalul clasei a II-a, desfășurate potrivit calendarului de...

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Opera Națională Română Cluj-Napoca are bucuria de a prezenta PREMIERA operei TOSCA, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Italian, Ambasada Italiei și Artexim pentru a celebra Anul Puccini în România. Cea mai nouă producție a Operei clujene va...