Mănăstirea bistrițeană de la Dobric în sărbătoare, de Sfinții Împărați Constantin și Elena

de | mai 20, 2016

Mănăstirea din localitatea bistrițeană Dobric, protopopiatul Beclean, își sărbătorește hramul sâmbătă, 21 mai, de praznicul Sfinților Împărați Constantin și  mama sa, Elena. Sfânta Liturghie va fi oficiată și în acest an pe altarul de vară de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, în prezența obștii monahale și a sute de credincioși.

Pelerinii care vor ajunge  la Dobric vor fi ospătați, la final, cu sarmale pregătite de o familie de credincioși din localitate. Amănunte despre sărbătoarea hramului ne oferă maica stareță, Veronica Coțofană:

Mănăstirea închinată „Sfântului Evanghelist Luca” și „Sfinților Împărați Constantin și Elena” de la Dobric a fost înființată, ca un mic schit, în anul 1992. Un an mai târziu a devenit mănăstire. Biserica mare, aflată în construcţie, are hramul „Adormirea Maici Domnului”. Mănăstirea deține o bisericuţă din lemn cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca”, în stil maramureşean, dar și un paraclis, închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena.

În cadrul cadrul așezământului monahal funcţionează de câţiva ani şi căminul de bătrâni „Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite bătrâne, care sunt abandonate de familie, cu pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă. În urmă cu trei ani, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru Căminul pentru persoane vârstnice cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, în prezent, se lucrează la construirea unei biblioteci, care va adăposti cele peste 40 de mii de volume din colecția mănăstirii.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Joi, 30 noiembrie 2023, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...