Mănăstirea clujeană „Crucea Iancului” a primit o părticică din moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu

de | ian. 28, 2019 | Actualitatea religioasă

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, la inițiativa obștii monahale de la Mănăstirea „Crucea Iancului”, un fragment din moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu a fost adus la așezământul monahal, duminică, 27 ianuarie 2019, fiind primite în dar de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din București.

La ora 9:00, în curtea mănăstirii, credincioșii prezenți și întreaga obște monahală, în frunte cu maica stareță Casiana Lup, au întâmpinat racla cu sfintele moaște, aduse de o delegație condusă de arhim. Dumitru Cobzaru, delegatul Părintelui Mitropolit Andrei, și de pr. Emil Nedelea Cărămizaru, delegatul Părintelui Patriarh Daniel.

Racla a fost binecuvântată și așezată în biserica mănăstirii, într-un baldachin, lângă icoana Sfinților Martiri Brâncoveni. Aceasta va rămâne acolo, definitv, spre închinare pentru credincioșii care trec pragul sfintei mănăstiri. Cu acest prilej, a fost rostită o rugăciune de mulțumire către Sfinții Martiri Brâncoveni.

De la ora 10:00, a fost oficiată Sfânta Liturghie în sobor de preoți și diaconi, în frunte cu exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe Nou”, pr. Emil Nedelea Cărămizaru, protopopul de Huedin, pr. Dan Ionuț Lupuțan, părintele duhovnic Paisie Plic și directorul tehnic Radio Renașterea, arhid. Dan Grigore Văscu.

La final, Părintele Exarh a ținut un cuvânt de învățătură, iar Pr. Emil Nedelea Cărămizaru a vorbit despre Sfinții Brâncoveni, precum și despre certificatul de autenticitate al moaștelor.

La rândul său, duhovnicul mănăstirii, protos. Paisie Plic, a mulțumit tuturor celor ce s-au implicat și au făcut posibil aducerea unei părticele din moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu.

Moment istoric la Mănăstirea Sfinții Martiri Brâncoveni-Crucea Iancului, Mărișel, Arhiepiscopia Clujului

Publicată de Biserica Sfantul Gheorghe Nou, Bucuresti Kilometrul Zero. pe Duminică, 27 ianuarie 2019

Biserica „Sf. Gheorghe Nou” din București, de unde au fost aduse sfintele moaște, este ultima ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu și singura din capitala României.

În anul 2014, anul omagial dedicat „Sfinților Martiri Brâncoveni”, Patriarhul României  a dispus ca racla Sfântului să fie purtată în pelerinaj la toate bisericile și mănăstirile ctitorite de domnitorul Constantin Brâncoveanu, iar la fiecare dintre ele s-au lăsat părticele spre închinare. Spre bucuria obștii și a credincioșilor, demersurile, ce au fost făcute în toamna anului trecut, au primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, astfel a fost posibilă aducerea unei părticele din moaștele martirului la mănăstirea clujeană.

Mănăstirea Crucea Iancului, singura din Arhiepiscopia Clujului cu hramul „Sfinții Martiri Brâncoveni” din comuna Mărișel, județul Cluj, a fost înființată în primăvara anului 2015, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, și este situată la aproximativ 2 km de binecunoscuta „Cruce a Iancului”, pe platoul de pe Vârful Dobruș, la altitudinea de 1340 de metri. Ridicarea mănăstirii a fost încredințată părintelui duhovnic protos. Paisie Plic și maicii starețe Casiana Lup.

Mai multe fotografii găsiți AICI

Ultimele articole

Mânia din templu și blestemul smochinului

Mânia din templu și blestemul smochinului

Evanghelia zilei: Matei 21, 12-14, 17-20 În vremea aceea a intrat Iisus în templu şi a alungat pe toţi cei ce vindeau şi cumpărau în templu şi a răsturnat mesele schimbătorilor de bani şi scaunele celor care vindeau porumbei. Și a zis lor: Scris este: «Casa Mea, casă...

Schimbarea la Față, hramul Mănăstirii Cheile Turzii

Schimbarea la Față, hramul Mănăstirii Cheile Turzii

La praznicul Schimbării la Față a Domnului, joi, 6 august 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mănăstirea Cheile Turzii din localitatea Petreştii de...