Mănăstirea Florești a aniversat un sfert de secol

de | nov. 21, 2019

Joi, 21 noiembrie 2019, de Praznicul Intrării Maicii Domnului în Bisrică, Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea clujeană Tăuți a sărbătorit împlinirea a 25 de ani de la punerea pietrei de temelie pentru biserica așezământului monahal.

Cu acest prilej slujbele au început de miercuri seara cu Privegherea și au continuat în ziua sărbătorii cu Sfânta Liturghie, oficiată de exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Arhim. Dumitru Cobzaru, alături de un numeros sobor de preoți.

În cuvântul de învățătură, Preacuviosul Părinte a făcut o paralelă între tema sărbătorii și educația copiilor, punctând rolul fundamental al Bisericii în acest proces.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire a ctitorilor și binefăcătorilor mănăstirii, trecuți la Domnul.

Mănăstirea Florești a aniversat un sfert de secol

Împlinirea unui sfert de secol de existență a Mănăstirii de la Florești a fost marcat și prin prezentarea noii monografii a așezământului monahal, alcătuită de maica stareță, stavrofora Teodora Câmpan alături de duhovnicii Protos. Visarion Pașca și Protos. Anastasie Berbecel, sub îndrumarea Pr. Prof. Univ. Dr. Alexandru Moraru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, catedra de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române.

Aşezământul monahal cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” a fost ctitorit din iniţiativa preotului Vasile Fizeşan şi a familiei Beldea din Floreşti şi cu ajutorul credincioşilor. Piatra de temelie a fost pusă de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, în 20 noiembrie 1994. Complexul monahal cuprinde o biserică în stil bizantin, sfinţită în data de 18 aprilie 2010, un corp de chilii şi o trapeză. În prezent, se află în construcție altarul de vară, precum și alte anexe.

La Mănăstirea Floreşti viețuiesc 20 de maici, îndrumate de stareţa mănăstirii, stavrofora Teodora Câmpan, şi de părinții duhovnici: protosinghelul Visarion Paşca şi protosinghelul Anastasie Berbecel.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...