Mănăstirea Florești a aniversat un sfert de secol

de | nov. 21, 2019 | Actualitatea religioasă

Joi, 21 noiembrie 2019, de Praznicul Intrării Maicii Domnului în Bisrică, Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea clujeană Tăuți a sărbătorit împlinirea a 25 de ani de la punerea pietrei de temelie pentru biserica așezământului monahal.

Cu acest prilej slujbele au început de miercuri seara cu Privegherea și au continuat în ziua sărbătorii cu Sfânta Liturghie, oficiată de exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Arhim. Dumitru Cobzaru, alături de un numeros sobor de preoți.

În cuvântul de învățătură, Preacuviosul Părinte a făcut o paralelă între tema sărbătorii și educația copiilor, punctând rolul fundamental al Bisericii în acest proces.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire a ctitorilor și binefăcătorilor mănăstirii, trecuți la Domnul.

Mănăstirea Florești a aniversat un sfert de secol

Împlinirea unui sfert de secol de existență a Mănăstirii de la Florești a fost marcat și prin prezentarea noii monografii a așezământului monahal, alcătuită de maica stareță, stavrofora Teodora Câmpan alături de duhovnicii Protos. Visarion Pașca și Protos. Anastasie Berbecel, sub îndrumarea Pr. Prof. Univ. Dr. Alexandru Moraru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, catedra de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române.

Aşezământul monahal cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” a fost ctitorit din iniţiativa preotului Vasile Fizeşan şi a familiei Beldea din Floreşti şi cu ajutorul credincioşilor. Piatra de temelie a fost pusă de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, în 20 noiembrie 1994. Complexul monahal cuprinde o biserică în stil bizantin, sfinţită în data de 18 aprilie 2010, un corp de chilii şi o trapeză. În prezent, se află în construcție altarul de vară, precum și alte anexe.

La Mănăstirea Floreşti viețuiesc 20 de maici, îndrumate de stareţa mănăstirii, stavrofora Teodora Câmpan, şi de părinții duhovnici: protosinghelul Visarion Paşca şi protosinghelul Anastasie Berbecel.

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Brăteni, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Joi, 21 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...