Mănăstirea Nușeni și-a sărbătorit ocrotitorul, pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul

de | iul. 20, 2021

La sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, marți, 20 iulie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Nușeni, județul Bistrița-Năsăud, cu ocazia hramului.

De la ora 10:00, la Altarul de vară al mănăstirii, Părintele Episcop-vicar Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Beclean, preotul Cristian Dragoș, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, starețul Mănăstirii Nușeni, arhimandritul Paisie Iloaie, starețul Mănăstirii Telcișor-Buscatu, protosinghelul Porfirie Țanc, starețul Mănăstirii Pantocrator, protosinghelul Luca Gheberta, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, vorbind pe tema „Singurătate și optimism”. Ierarhul i-a îndemnat pe pelerini să-și pună întotdeauna încrederea în Dumnezeu, arătând că toate necazurile care se abat asupra omului, nu fac altceva decât a-l întoarce pe acesta de la rău.

„Optimism înseamnă să-ți pui toată încrederea în Dumnezeu și să zici acolo unde omul nu mai poate să facă, face Dumnezeu. Când nu mai ai nicio nădejde și trăiești în iad, nu deznădăjdui, este cuvântul pe care l-a primit Sfântul Siluan Athonitul, dar este cuvântul pe care l-a primit și Sfântul Proroc Ilie atunci când el credea că nu mai e nimic de făcut. În tot iadul acesta al lumii îndepărtate de Dumnezeu, pentru că iad înseamnă a fi departe de Dumnezeu, nu deznădăjdui! Dumnezeu este aproape de tine!”, a spus Preasfinția Sa.

 

La final, părintele stareț Paisie Iloaie i-a mulțumit ierarhului pentru prezența în mijlocul obştii mănăstirii şi a credincioşilor veniți din toată eparhia.

Scurt istoric

Inițiativa înființării Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din localitatea bistrițeană Nușeni, Protopopiatul Beclean, a aparținut vrednicului de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu. Acesta a aprobat, în 1991, înființarea unei mănăstirii în ținutul său natal, pe un teren obținut în 1923, de Episcopul Nicolae Ivan.

Biserica de zid a mănăstirii, construită în perioada 2002-2012, este închinată Sfântului Proroc Ilie și se înscrie în stilul bisericilor ortodoxe, având renumitul model arhitectural nord-moldovenesc, cu altar, naos, pronaos și pridvor. Sfântul lăcaș este împodobit cu pictură în tehnica fresco, realizată de pictorii Ioan și Daniela Moldoveanu, din București, împreună cu ucenicii lor. Biserica a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, la data de 30 mai 2021.

În anul 2012, cu ocazia prăznuirii hramului, au fost aduse și așezate spre închinare părticele din moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, care se păstrează la Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea.

În prezent, la Mănăstirea Nușeni se lucrează la un nou centru cultural, care va cuprinde o sală de ședinte, bibliotecă și alte anexe.

Obștea este formată din 20 de călugări, stareț fiind arhimandritul Paisie Iloaie, care desfăşoară o amplă activitate misionară, implicându-se în diverse campanii umanitare și acțiuni filantropice.

 

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...