Mănăstirea „Petru Rareș Vodă”, în haină de sărbătoare

de | oct. 21, 2017 | Actualitatea religioasă

Mănăstirea Petru Rareş Vodă din localitatea bistriţeană Ciceu Corabia şi-a sărbătorit astăzi hramul în prezenţa Înaltpreasfinţitului Mitropolit Andrei al Clujului.

Din soborul preoților slujitori a făcut parte și arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, care ne-a oferit detalii cu privire la cuvântul de învățătură rostit de Mitropolitul Clujului:

Astăzi la sfânta și dumnezeiasca Liturghie a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, unde a slujit, a predicat și a binecuvântat poporul dreptcredincios. Tema predicii Înaltpreasfinției Sale s-a referit la mărturisire și contra-mărturisire, pentru că vremurile în care trăim noi sunt cele prin care noi trebuie să ajungem să mărturisim mai ferm credința, iar faptele noastre trebuie să vădească credința noastră. Dacă faptele nu vădesc credința, atunci este o contra-mărturisire. ”

Ridicată în cinstea domnitorului Petru Rareș, mănăstirea de călugari marchează această sărbătoare în ziua de pomenire a Sfinților Mărturisitori Ardeleni, ocrotitorii noii biserici a mănăstirii pentru care s-a pus piatra de temelie acum doi ani,  de sărbătoarea hramului.

Inființat în urmă cu trei ani, asezământul monahal este construit la poalele stâncii pe care se află ruinele Cetății Ciceului, care a aparținut foștilor domnitori moldoveni Ștefan cel Mare și Petru Rareș, am aflat de la părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru:

„Mănăstirea Petru Rareș Vodă de la Ciceu Corabia se află pe un sit istoric străvechi. Avem acolo un altar dacic și tot acolo avem ruinele cetății lui Petru Rareș, iar sub temelia noii mănăstiri sunt osemintele moșilor și strămoșilor noștri. Părintele protosinghel Teofan Timiș conduce lucrările la această nouă chinovie și nădăjduim să avem cât de curând o „ctitorie pentru veșnicie”, așa cum spunea Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.”

Tot astăzi, Părintele Mitropolit Andrei al Clujului a binecuvântat lucrările efectuate la noua casă parohială a comunității din Agrișu, Protopopiatul Beclean. Alături de Înaltpreasfinția Sa a fost și părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, care ne-a oferit detalii cu privire la eveniment:

„După terminarea Sfintei Liturghii, ne-am deplasat în parohia Agrișu de Sus de lângă Beclean, locul de naștere al părintelui Nicolae Moldovan, starețul mănăstirii Nicula. El împreună cu fratele lui, Gheorghe Moldovan, au dăruit casa părintească parohiei, pentru a deveni casă parohială. Astfel, părintele Lucian Badale care este paroh acolo și secretarul Protopopiatului de la Beclean, a rezidit efectiv casa și a înfrumusețat-o, iar astăzi Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a binecuvântat lucrările care s-au săvârșit și l-a gratulat pe părintele Lucian, dăruindu-i Crucea de Iconom Stavrofor. Părintelui Nicolae i-a dăruit Ordinul Sfinților Martiri Năsăudeni, iar fratele său, care este primar lângă Mangalia, în satul Albești, un om de ispravă, a primit cea mai înaltă distincție pentru mireni: Crucea Mitropolitană. ”

Potrivit părintelui paroh Lucian Badale, slujba de binecuvântare a debutat la ora 13, în curtea casei parohiale.

Parohia Agrişul este formată din satele Agrişu de Sus şi Agrişu de Jos, aşezată în depresiunea din nordul Nistei, pe văile Fundoaia şi Măgura sau Agrişu. Cele două sate au fost atestate documentar la 1364, toponimia lor fiind una evolutivă, de la Egrus (1364) la Agrişu de Sus (1953) şi de la Egres (1408) la Agrişu de Jos (1854), dat fiind faptul că termenul maghiar „egeres” se traduce cu „pădure de arini”. Din 2002 cele două sate au fost constituite într-o parohie  nouă, Parohia Agrişul, preot titular fiind numit actualul paroh, Lucian Gabriel Badale, hirotonit la 08 august 2002, în Catedrala Mitropolitană de către IPS Bartolomeu Anania şi instalat la data de 05 septembrie 2002, la Agrişu de Jos, de către PS Vasile Someşanul. De atunci şi până în prezent Parohia Agrişul a cunoscut o revigorare, din toate punctele de vedere.

Ultimele articole

Memoria spațiului sacru

Memoria spațiului sacru

Într-o conferință pe care a prezentat-o în 1951, Martin Heidegger spunea: „Muritorii locuiesc în măsura în care salvează pământul. Salvarea nu smulge doar dintr-un pericol. A salva înseamnă propriu-zis, a eliberat ceva întru esența sa proprie. A salva pământul este...

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură” susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

La sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, sâmbătă, 1 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă a Parohiei Turda Nouă...