Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai iubite și cinstite sărbători de creștinii ortodocși din România, adună anual mii de pelerini din toate colțurile țării, care se îndreaptă cu evlavie către Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. De peste un secol, „Dealul Viei” din Rohia devine loc de pelerinaj, unde credincioșii, cu două sau trei zile înainte de sărbătoare, se îndreaptă pentru a se închina Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni.
Obștea se pregătește cu smerenie și dedicare pentru a o cinsti cum se cuvine pe Maica Domnului, primind cu brațele deschise preoții și credincioșii veniți din parohii din toate colțurile țării. Atmosfera de rugăciune și înălțare sufletească este intensificată în acest an de prezența Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, care va oferi binecuvântarea sa prin slujire și prin cuvântul de învățătură.
Astfel, mănăstirea devine, în aceste zile, un loc de pelerinaj, unde credincioșii se întâlnesc pentru a-și exprima iubirea și dorul față de Maica Domnului, așa cum spune și cântarea: „Am venit, Măicuță, să ne mai vedem/ Să-ți spunem necazul pe care-l avem.”
Programul slujbelor
Marți, 13 august 2024:
– ora 11:00– scoaterea Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni din Paraclisul „Sfântul Ierarh Nicolae” lângă Altarul de vară pentru închinarea pelerinilor, unde va rămânea pâna în după masa zilei de 15 august.
– ora 17:00 – Vecernia şi Paraclisul Maicii Domnului;
– ora 22:00 – Miezonoptica;
Miercuri, 14 august 2024:
– ora 7:00 – Slujba Utreniei și Sfânta Liturghie ;
– ora 18:00– Vecernia Mare cu Litie, Acatistul Adormirii Maicii Domnului, săvârşite de Preasfinţitul Părinte TIMOTEI Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului înconjurat de un sobor de preoţi si diaconi. Cuvântul de învăţătură al Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul.
– ora 21:30 – Slujba Privegherii: Utrenia, Prohodul Maicii Domnului, Paraclisul Maicii Domnului si Dezlegări; În timpul privegherii credincioșii se pot mărturisi şi apoi de la ora 3 se vor împărtăși.
Joi, 15 august 2024
– ora 3:00 – Prima Sfântă Liturghie pentru împărtăşirea credinciosilor;
– ora 6:30 – Sfintirea Apei;
– ora 7:00 – Taina Sfântului Maslu de obște;
– ora 9:00 – Primirea ierarhului de soborul slujitor.
– ora 9:30 – Sfânta Liturghie, oficiată în sobor de preoţi şi diaconi de Preasfinţitul Părinte TIMOTEI Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, în prezenţa pelerinilor, urmată de cuvântul de învăţătură. Toţi cei prezenţi la hramul Mănăstirii Rohia vor primi o masă caldă din partea credincioşilor parohiei Groşii Ţibleşului, atât în ajun, după slujba Vecerniei, cât şi în ziua Praznicului, după Sfânta Liturghie.
Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” se află în satul Rohia din județul Maramureș. Este primul ansamblu monahal ortodox ridicat în Ardeal, după Marea Unire din 1918, și se numără printre valoroasele monumente bisericești și de artă religioasă. Așezământul posedă o bogată colecție de icoane și una dintre cele mai mari biblioteci mănăstirești ortodoxe din Transilvania. Este și lăcașul unde a fost călugărit omul de cultură Nicolae Steinhardt, care a trăit aici ultimii ani din viață.
Din patrimoniul spiritual al Mănăstirii Rohia face parte și Icoana Maicii Domnului Îndurerară, făcătoare de minuni, care se află în Paraclisul „Sfântul Ierarh Nicolae” de la demisolul noii biserici. Icoana reprezintă tânguirea Maicii Domnului și semnifică plângerea pentru distrugerea celor 150 de mănăstiri transilvănene care au fost nimicite în secolul al XVIII-lea. Pictată pe lemn de chiparos de către călugărul Nicanor din Sfântul Munte Athos, la cererea preotului ctitor Nicolae Gherman, a fost adusă la Rohia în 1926, la prima sfințire a bisericii. De atunci și până în prezent, icoana a dat mult ajutor și mângâiere pentru mănăstire și viețuitorii ei, dar și pentru cei care o cercetează.