Mântuirea – vindecarea ființei (Luca XVIII, 35-43) | Duminica a 31-a după Rusalii

de | dec. 3, 2023

Pericopa evanghelică a Duminicii a 31-a după Rusalii relatează minunea vindecării orbului din Ierihon. Această minune este amintită de toți cei trei evangheliști sinoptici: Matei, Marcu și Luca. Sfântul Evanghelist Marcu ne oferă chiar și numele acestui orb: Bartimeu. Motivul pentru care numele acestuia este amintit se datorează faptului că Bartimeu, ulterior, a devenit un membru activ al Bisericii primare.

Evenimentul urmărește mai multe planuri. Pe de o parte, orbul afirmă mesianitatea Domnului nostru Iisus Hristos și face o mărturisire de credință, urmând a se vindeca, iar de cealaltă, Domnul Iisus Hristos își revelează, din nou, obiectivul misiunii Sale pe acest pământ: mântuirea oamenilor din robia stricăciunii, a morții veșnice și a infernului. Potrivit Evangheliilor, Domnul Iisus Hristos nu săvârșește minunile pentru a-și demonstra puterea Sa, ci pentru ca omul să reia legătura, prin propria-i încredere, cu Dumnezeu.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Mântuirea - vindecarea ființei (Luca XVIII, 35-43) | Duminica a 31-a după Rusalii
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/ioanbizau/" target="_self">Pr. Prof. Ioan Bizău</a>

Pr. Prof. Ioan Bizău

Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Realizator al emisiunilor „Cult și Cultură” și „Evanghelie și Liturghie” la Radio Renașterea.

Emisiuni recente

Maica Domnului – model pentru viețuirea monahală

Maica Domnului – model pentru viețuirea monahală

Prin afierosirea totală lui Dumnezeu, prin modul de asumare a celor trei voturi - fecioria, ascultarea și sărăcia, prin nevoința lor, monahii întrupează în modul cel mai plenar viețuirea creștină. Modelul lor absolut, ca pentru toți creștinii, este Mântuitorul Iisus...

Taina Mirului. Ce ne spune Biblia? P1

Taina Mirului. Ce ne spune Biblia? P1

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00.

Perioada Triodului

Perioada Triodului

Perioada Trodului este un timp de rugăciune mai intensă, de ascultare mai atentă a Sfintelor Scripturi, o perioadă de pocăință și de înmulțire a faptelor bune, în special a milosteniei arătată față de cei în nevoie, față de cei săraci. Triodul ne cheamă la pocăință și...