Maria Egipteanca e pildă de căinţă profundă şi de mântuire prin nevoinţă”, spune PS Iustin

de | apr. 19, 2021 | Episcopia Maramureșului și Sătmarului

„Pildă de căinţă profundă şi de mântuire prin nevoinţă, prin silinţă, prin multă pătimire şi multă suferinţă”, aşa a caracterizat-o Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin pe Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, cea care  a trăit în secolele al IV-lea şi al V-lea, cunoscută de cea mai mare parte dintre credincioşi ca sfânta care a petrecut 47 de ani în Pustia Iordanului.

Pomenirea Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca „este aşezată în Duminica a V-a din Postul Mare pentru ca noi, oamenii de rând, care avem atâtea păcate să nu deznădăjduim niciodată, pentru că unde este cădere, dacă există căinţă şi mărturisirea păcatelor, îndreptare şi hotărâre şi determinare să-L  urmezi pe Dumnezeu, există iertare şi mântuire şi sfinţire. Este aşezată aici tocmai ca să fie pildă de credinţă pentru noi şi să nu deznădăjduim, să ne silim, să ne mărturisim, să ne îndreptăm viaţa, să ne pansăm sufletul. Răstignirea din iubire pentru om şi umanitate aceasta este esenţa creştinismului”, a spus ierarhul la mănăstirea Rohia, în cuvântul de învățătură adresat credincioșilor care au asistat în număr mare la Sfânta Liturghie.

 În Duminica a V-a din Postul Mare, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a marcat la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, împreună cu credincioşii, împlinirea a 27 de ani de la hirotonirea întru Arhiereu. Alături i-a fost întru slujire, pe Altarul de Vară al Mănăstirii, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, şi un sobor ales de preoţi invitaţi din Ţara Lăpuşului şi din alte părţi. În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot tânărul diacon Sorin Ioan Buda, pe seama bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Bocicău, Protopopiatul Oaş. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

La finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul a făcut o evocare a momentelor de acum 27 de ani, din 17 aprilie 1994, când Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a fost hirotonit întru arhiereu. Întru amintirea acelui moment Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul i-a oferit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană a Mântuitorului Hristos şi un coş cu flori.

 

 

 

 

Ultimele articole

Sărbătoarea Floriilor, la Catedrala Episcopală din Baia Mare

Sărbătoarea Floriilor, la Catedrala Episcopală din Baia Mare

Duminică, 25 aprilie 2021, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, însoţit de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, au fost prezenţi la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în mijlocul unui sobor ales de...

Expoziție de icoane la Baia-Mare, închinată Duminicii Ortodoxiei

Expoziție de icoane la Baia-Mare, închinată Duminicii Ortodoxiei

Sala-muzeu „Sfinţii Martiri Brâncoveni” de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare găzduiește zilele acestea expoziţia de icoane „Chipuri din veac în veci”. Vernisajul a avut loc vineri, 19 martie 2021, în prezenta Arhiereului vicar al Episcopiei...