Maria Golban Șomlea: „Indiferent ce valuri ar veni peste noi, trebuie să ne păstrăm tradiția și identitatea”

de | ian. 8, 2016

Pe lângă faptul că aduce în scenă cântecul tradițional de la poalele Muntelui Vlădeasa, Maria Golban Șomlea este etnolog, specialist în comunicare interculturală și prezentator de emisiuni tv. Vine din satul clujean Frăsinet cu un repertoriu deosebit, pe care-l dăruiește cu mare drag iubitorilor de folclor.

În această ediție a emisiunii “Ecouri populare, interpreți de ieri și de azi”, Maria Golban Șomlea ne vorbește în calitate de etnolog despre provocările la care este supus folclorul în zilele noastre.

„Este foarte grav că nu doar tinerii care, să spunem, sunt scuzați de faptul că nu cunosc, îmbracă anumite costume populare, care n-au nimic în comun cu zona din care ei provin. Există doar acea dorință a lor sau a părinților lor de a ajunge imediat pe scenă și direct la televizor. Plătesc pentru asta și nu mai contează cum se îmbracă. Mai grav este faptul că oameni maturi fac acest lucru. Fără îndoială nu au cunoștințe în domeniu și nici nu cred că-i interesează”, afirmă cu mâhnire Maria.

„Să-L avem în permanență pe Dumnezeu în viață și în gând, deoarece doar cu El putem să reușim, indiferent cât de puternici ne credem fiecare dintre noi”, acesta e îndemnul pe care Maria Golban Șomlea ni-l face tuturor cu speranța că într-o bună zi toate vor fi așa cum trebuie să fie.

 

 

 

Ecouri populare - interpreți de ieri și de azi
Ecouri populare - interpreți de ieri și de azi
Maria Golban Șomlea: „Indiferent ce valuri ar veni peste noi, trebuie să ne păstrăm tradiția și identitatea”
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/grigore-samboan/" target="_self">Grigore Sâmboan</a>

Grigore Sâmboan

absolvent al studiilor de Teologie și Jurnalism redactor radio Renașterea

Emisiuni recente

Despre perioada Triodului

Despre perioada Triodului

Pe parcursul celor zece săptămâni ale perioadei Triodului (denumirea vine de la cartea de cult folosită la strană în aceste săptămâni - Triod, gr. „triodion”, trei ode sau imne, întrucât cântările Utreniei sunt structurate în câte trei cântări), începând cu Duminica...