Problematica ascensiunii și decăderii mediului urban, a reprezentat tema comună de studiu și dezbatere a specialiștilor din domenii diverse precum: istorie, arheologie, istoria artei, arhitectură, urbanism, demografie, științe economice și juridice, reuniți în acestă vară la Cluj-Napoca, în conferința cu titlul „Mărirea și decăderea orașelor”.
Veniți din toate colțurile țării: Alba Iulia, Arad, București, Buzău, Cluj-Napoca, Giurgiu, Iași, Oradea, Suceava și Timișoara, cercetătorii s-au reunit sub auspiciile Universității Babeș-Bolyai, Academiei Române, Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” și Comisiei de Istorie a Orașelor din România, pentru a dezbate tema „Măririi și decăderii orașelor” din țara noastră.
În cadrul evenimentului, istoricul și cercetătorul Iosif Marin Balog, de la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române Filiala Cluj-Napoca, a susținut, alături de dl Alexandru Cordoș de la Facultatea de Drept Cluj-Napoca a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” București, panelul cu tema „Rolul antreprenoriatului în profilarea unor centre urbane. Studiu de caz: Clujul în perioada 1870-1914”.
Invitat la Radio Renașterea, istoricul și cercetătorul Iosif Marin Balog a arătat importanța antreprenoriatului în conturarea fazelor incipiente ale orașelor, precum și rolul lor în dezvoltarea acestora. În ceea ce privește orașul Cluj-Napoca, invitatul nostru ne-a spus că, încă din anul 1850 putem vorbi de existența unor antreprenori, viitorii oameni de afaceri.
De altfel, orașul de pe Someș a prezentat mereu un interes sporit pentru mediul antreprenorial, din mai multe puncte de vedere: resurse de materii prime locale, dezvoltarea construcțiilor și a infrastructurii, resursa de forță de muncă, diversitatea domeniilor de activitate, deschiderea spre nou și o efervescență permanentă a orașului. Astfel, în anul 1910 Cluj-Napoca avea 60.000 de locuitori, dintre care peste 40% proveneau din afara comitatului. Tot atunci munceau cu forme legale peste 7.000 de angajați, ceea ce evocă deschiderea spre nou și o efervescență permanentă a orașului.
Vă invit să aflați informații extrem de interesante cu această temă, ascultând întreg interviul.