Marșul pentru Viață 2024, la Cluj-Napoca

de | mart. 30, 2024

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat sâmbătă, 30 martie 2024, la „Marșul pentru Viață” – Ediția a 14-a, eveniment organizat la Cluj-Napoca de mai multe asociații creștine.

Manifestarea a debutat la ora 12.00, în fața Catedralei Mitropolitane din Piața Avram Iancu, unde Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a citit o rugăciune de binecuvântare și le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a subliniat că viața este un mare dar de la Dumnezeu pe care trebuie să-l prețuim. De asemenea, ierarhul a vorbit despre rolul pe care-l dețin în societate manifestările care militează pentru viață.

 

Apoi, Marșul pentru Viață s-a desfășurat pe următorul traseu: Piața Avram Iancu – Bulevardul 21 Decembrie 1989 – Piața Unirii – Bulevardul Eroilor – Piața Avram Iancu. Participanții au fost însoțiți de Părintele Mitropolit Andrei.

După încheierea marșului, tot în fața Catedralei Mitropolitane, pentru a sublinia rolul și importanța manifestării, alocuțiuni au rostit mai mulți reprezentanți din partea unor organizații pro-viață. Printre aceștia s-au numărat: părintele Ioan Emilian Raza – preot de slujire caritativă la Spitalul Universitar, Medicală IV Cluj-Napoca și membru al Asociației „Mama și Copilul”  din Cluj-Napoca, Mihai Neacșu – Asociația Română „Focul Viu”, doamna dr. Mirela Letiția Felderean – medic specialist neonatolog, Livia Boilă – psiholog, părintele Claudiu Melean – paroh la Biserica „Sfântul Ierarh Alexandru” din Cluj-Napoca și membru al Asociației „Oastea Domnului” Cluj-Napoca, precum și preşedintele Platformei Civice „Împreună” – filiala Cluj, Daniel Someşanu.

În cadrul evenimentului, artista Laura Dinu a susținut un concert special, în deschiderea căruia mai mulți copii și tineri au susținut un program artistic. Astfel, pe scenă au urcat copii din cadrul Asociației „Oastea Domnului” Cluj-Napoca (coordonator: pr. Claudiu Melean), Grupul de folk „Sunătoarea” și Grupul de folk „Prieteni de poveste”. Întreaga manifestare a fost prezentată de Simona Vlasa, redactor și realizator de emisiuni și programe la Radio Renașterea.

Marșul pentru Viață de anul acesta, cu tema „Construim împreună pentru viață”, a avut și o dimensiune umanitară concretă de ajutorare a copiilor de la Așezământul „Sfântul Onufrie cel Mare” din Florești, județul Cluj. Pentru a veni în sprijinul acestora, a fost inițiată o strângere de fonduri pentru construirea a încă două case necesare pentru acești copii. Dacă doriți să sprijiniți Așezământul pentru copii, o puteți face printr-o donație în contul: RO27 BTRL RONC RT02 0955 7001 sau trimițând un SMS cu textul ORFAN la numărul 8845, în valoare de 2 euro.

Organizatorii au declarat că doresc prin acest marş inedit să conştientizeze societatea de marele Dar al Vieţii, precum şi să aducă în prim-plan „faptele uimitoare ale unor oameni care sunt modele de viață creștină, de la care putem învăța că iubirea pentru aproapele începe din pântecele mamei, din prima clipa a vieții”.

Marșul a fost organizat de Platforma Civică „Împreună” – filiala Cluj, Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” Cluj-Napoca, ASCOR Cluj, ATCOR Cluj, Liga Studenților din Cluj, Asociația „NeamUnit” Cluj, Asociația „Mama și Copilul”, Asociația Română „Focul Viu”, Asociația „Societatea Femeilor Ortodoxe” Cluj, Organizația Creștină „Agape”, Asociația Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”, Asociația „Prietenii Bisericii Studenților”, Asociația „Oastea Domnului” Cluj-Napoca, Asociația „Ruga” și Asociația Filantropică „Sfântul Onufrie”.

În perioada 1-31 martie se desfășoară „Luna pentru viață 2024” care va culmina cu Marșul pentru viață 2024, cu tema „Construim împreună pentru viață”, organizat sâmbătă, 30 martie, în mai multe localități din România și din Republica Moldova.

 

Scurt istoric – Așezământul pentru copii de la Florești

Potrivit părintelui protosinghel Visarion Pașca, inițiatorul și promotorul Aşezământului pentru copii „Sfântul Onufrie cel Mare”, ideea unui astfel de proiect social-filantropic a apărut în anul 1994, odată cu înființarea Mănăstirii Florești. Proiectul a prins contur abia în anul 2013. La data de 13 mai s-a înfiinţat Asociaţia Filantropică „Sfântul Onufrie”, președintele asociației fiind protos. Visarion Pașca, iar pe 12 iunie, în ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Onufrie cel Mare, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei a pus piatra de temelie a așezământului pentru copii.

Aşezământul pentru copii „Sfântul Onufrie cel Mare” a fost acreditat în anul 2015 și cuprinde patru case de tip familial (două case au fost deja construite, urmând a fi construite următoarele două), o biserică, spațiu de recreere și loc de joacă. Așezământul este destinat ocrotirii, îngrijirii și asigurării unei dezvoltări armonioase a copiilor separați temporar sau definitiv de familia lor. Serviciile oferite în cele patru case de tip familial sunt: servicii de găzduire; servicii de îngrijire: hrană, igienizare; servicii educative: educaţie informală, extracurriculară; dezvoltarea deprinderilor de viaţă şi sprijin în efectuarea temelor; servicii de consiliere socială a copilului şi a familiei; medierea relaţiei dintre copil şi familia acestuia; reprezentare şi mediere în relaţia cu autorităţile; sprijin material ocazional, în funcţie de nevoi.

Prin serviciile complexe de îngrijire pe care Așezământul le oferă, copiii au parte de siguranță locativă, afectivă, confort psihic, hrană, îmbrăcăminte și jucării. Indiferent de neajunsurile ce îngreunează procesul de adaptare socială, toți copiii sunt înscriși în sistemul educativ de stat. Programul şcolar este suplimentat cu un plan de recuperare structurat aşa încât să trateze toate aspectele personalizate din graficul dezvoltării copiilor.

Pe lângă copiii de la așezământul din Florești, Asociația mai sprijină cu hrană, îmbrăcăminte și rechizite școlare încă 250 de elevi din județele Cluj, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud.

Dacă doriți să sprijiniți Asociația, o puteți face printr-o donație în conturile:

Cont RON: RO27 BTRL RONC RT02 0955 7001

Cont EUR: RO74 BTRL EURC RT02 0955 7001

Cont USD: RO78 BTRL USDC RT02 0955 7001

sau trimițând un SMS cu textul ORFAN la numărul 8845, în valoare de 2 euro.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Programul slujbelor la Catedrala Mitropolitană în Săptămâna Mare

Programul slujbelor la Catedrala Mitropolitană în Săptămâna Mare

Vă prezentăm programul slujbelor săvârșite la Catedrala Mitropolitană din Cluj în Săptămâna Sfintelor Pătimiri: Luni, 29 aprilie: – 08.00: Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite – 18.00: Denia din Sfânta și Marea zi Marți, Predică: Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarh al...

Procesiunea de Florii de la Bistrița (2024)

Procesiunea de Florii de la Bistrița (2024)

În ajunul Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, sâmbătă, 27 aprilie 2024, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Bistrița a avut...