Martirii de la Beliș, pomeniți în fiecare an pe 8 noiembrie

de | oct. 8, 2020

Cu nici o lună înainte de Marea Unire de la 1 decembrie 1918, 45 de români din Beliș și din comunele vecine: Văleni, Tufeni (acum Râșca), Mănăstireni, Mărișel, Morlaca și Arada erau împușcați mișelește de mercenarii nobilului maghiar Ioan Urmanczy și aruncați apoi în foc, unii chiar înainte de a-și fi dat ultima suflare. Se întâmpla în zi de sărbătoare, în 8 noiembrie 1918, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

La peste 100 de ani distanță, sacrificiul lor este recunoscut unanim, se crează cadrul legal de promovare a memoriei lor, împreună cu eroii Horea, Cloșca și Crișan. Este vorba despre Legea 138/ 2020, promulgată recent de Parlamentul României, lege aflată pe ordinea de zi a ultimei întâlniri de lucru a Sfântului Sinod.

Mai multe informații despre martirajul românilor de la Beliș, am aflat de la dr. Mircea Gh. Abrudan, de la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Martirii de la Beliș, pomeniți în fiecare an pe 8 noiembrie
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Emisiuni recente

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P6

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P6

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00. „După aceea, noi cei vii, care vom fi rămas, vom...

Calea de la om la Dumnezeu | Duminica a 5-a după Paști

Calea de la om la Dumnezeu | Duminica a 5-a după Paști

Ev. Ioan 4, 5-42; Convorbirea lui Iisus cu femeia samarineancă „Deci a venit la o cetate a Samariei, numită Sihar, aproape de locul pe care Iacov l-a dat lui Iosif, fiul său; Şi era acolo fântâna lui Iacov. Iar Iisus, fiind ostenit de călătorie, S-a aşezat lângă...