Martirii de la Beliș, pomeniți în fiecare an pe 8 noiembrie

de | oct. 8, 2020

Cu nici o lună înainte de Marea Unire de la 1 decembrie 1918, 45 de români din Beliș și din comunele vecine: Văleni, Tufeni (acum Râșca), Mănăstireni, Mărișel, Morlaca și Arada erau împușcați mișelește de mercenarii nobilului maghiar Ioan Urmanczy și aruncați apoi în foc, unii chiar înainte de a-și fi dat ultima suflare. Se întâmpla în zi de sărbătoare, în 8 noiembrie 1918, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

La peste 100 de ani distanță, sacrificiul lor este recunoscut unanim, se crează cadrul legal de promovare a memoriei lor, împreună cu eroii Horea, Cloșca și Crișan. Este vorba despre Legea 138/ 2020, promulgată recent de Parlamentul României, lege aflată pe ordinea de zi a ultimei întâlniri de lucru a Sfântului Sinod.

Mai multe informații despre martirajul românilor de la Beliș, am aflat de la dr. Mircea Gh. Abrudan, de la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca.

Martirii de la Beliș, pomeniți în fiecare an pe 8 noiembrie

 
Play/Pause Episode
00:00 / 22:58
Rewind 30 Seconds
1X
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Pronia dumnezeiască

Pronia dumnezeiască

Lucrarea prin care Dumnezeu se îngrijește în permanență de lume, de creația Sa, se numește pronie sau providență. Prin pronie, Dumnezeu păstrează lumea în totalitatea ei, precum și fiecare lucru și ființă în parte. El nu numai că a adus la lumină zidirea, dar după ce...

Sfânta Cuvioasă Atanasia, model de devotament și iubire

Sfânta Cuvioasă Atanasia, model de devotament și iubire

Atanasia s-a născut în Antiohia în familia zlătarului Ioan, unul dintre cei mai de seamă lucrători de aur şi argint din oraș. Familia sa a învățat-o să muncească și să se roage, să postească și să fie ascultătoare și bună. La vârsta potrivită s-a căsătorit cu...