Martirii, ucenici și imitatori ai lui Hristos

de | nov. 14, 2020

Tema martiriului rămâne o temă importantă în dezbaterea teologică și în cea a societății contemporane. Importanța ei este dată, de două elemente: dorința de a valoriza suferința îndurată din motive religioase în diferite perioade din istoria omenirii, dar mai ales de forța fortifiantă pe care martiriul, în multiplele sale ipostaze, le are pentru viața spirituală contemporană.

Împreună cu părintele conf. univ. dr Gabriel-Viorel Gârdan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, vom discuta pe marginea câtorva lucrări de referință cu privire la acest subiect. Dintre textele patristice am selectat două lucrări tematice, una alcătuită de Origen în mediul de limbă greacă: Exortaţie la martiriu, cealaltă redactată de Tertulian în mediul de limbă latină: Către martiri. Din multitudinea actelor martirice am ales Martiriul Sfântului Policarp, Episcopul Smirnei, primul act martiric păstrat în limba greacă, în forma lui originală, care a creat genul literar al Actelor martirice și Scrisoarea Bisericilor din Lugdunum și Vienna către Bisericile din Asia și Frigia, unul dintre cele mai complexe documente cu privire la suferințele martirilor din a doua jumătate a secolului al II-lea.

Potrivit părintelui profesor, fie că definim martiriul ca „pahar al mântuirii” sau ca suferință pentru adevăr în vederea mântuirii, martirii, prin modul lor de viețuire, rămân ucenicii și imitatorii lui Hristos. Prin urmare, tuturor celor care doresc să îi cinstească pe martiri le stă înainte aceeași provocare: de a deveni ucenici și imitatori ai lui Hristos.

Cum se poate adopta un comportament martiric într-o lume în care persecutorii nu se mai manifestă deschis ca persecutori, ci mai degrabă ca promotori ai altor libertăți? Dacă vom valoriza experiența martirică din toate timpurile vom găsi răspunsul în constantele modului de viețuire martiric: curajul de a ne asuma identitatea creștină, răbdarea suferințelor, tăria sufletească, îndrăzneala de a mărturisi pe Hristos și de a denunța falsitatea idolilor lumii postmoderne (indiferent de numele, de modul lor de manifestare sau de promotorii lor), bucuria suferinței pentru adevăr, dragostea față de Dumnezeu, compasiunea, iertarea și solidaritatea față de semeni, speranța slavei veșnice, seninătatea mărturiei și liniștea în fața morții.

Audiție cu folos!

Viața Bisericii
Viața Bisericii
Martirii, ucenici și imitatori ai lui Hristos
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Doctor în Teologie, din anul 2024. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Emisiuni recente

Ipocrizie fariseică și logica lui Iisus | Duminica a 27-a după Rusalii

Ipocrizie fariseică și logica lui Iisus | Duminica a 27-a după Rusalii

Ev. Luca 13, 10-17 Tămăduirea femeii gârbove „Şi învăţa Iisus într-una din sinagogi sâmbăta. Şi iată o femeie care avea de optsprezece ani un duh de neputinţă şi care era gârbovă, de nu putea să se ridice în sus nicidecum; Iar Iisus, văzând-o, a chemat-o şi i-a zis:...

Biserica – corabia mântuirii VIII

Biserica – corabia mântuirii VIII

Vom vorbi și în această emisiune (difuzată în data de 07 decembrie 2024) pe marginea temei Biserica – corabia mântuirii. Așezământ divino-uman instituit ca o prelungire peste timp a vieții și lucrării Mântuitorului Iisus Hristos spre sfințirea credincioșilor, Biserica...