Masterclass de muzică bizantină la Cluj-Napoca

de | mai 20, 2017 | Actualitatea religioasă

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, împreună cu Grupul „Sfântul Ioan Damaschin”, Parohia „Învierea Domnului” și Paraclisul „Sfântul Stelian”, organizează în perioada 23- 26 mai 2017, un Masterclass de Muzică Bizantină, susținut de către domnul Prof. Univ. Dr. Protopsalt Grigorios Anastasiou, de la Institutul de Muzică Bizantină din Atena.

În cadrul acestui Masterclass, profesorul protopsalt va vorbi despre „Tradiția Manuscriselor și esența Artei Psaltice bizantine și postbizantine”, pentru a evidenția valoarea și rolul manuscriselor în transmiterea și păstrarea tradiției autentice. De asemenea, se vor aborda tematici dedicate fiecărui gen compozițional al cântărilor bisericești, iar participanții vor avea la dispoziție un set inedit de partituri traduse și adaptate în limba română de către distinsul profesor, a transmis pentru radio Renașterea, coordonatorul Grupului Sfântul Ioan Damaschin, Lect. Univ. Dr. Sorin Albu.

Evenimentul se va desfășura după următorul program: Marți, 23 mai 2017, de la ora 10:00, va avea loc la Parohia „Învierea Domnului„ de pe str. Viilor nr. 33 din Cluj-Napoca, cursul intitulat „Tradiția manuscriselor și genurile melopeii bizantine”, urmat de la ora 12:30 de repetiții ale partiturilor propuse. De la ora 17:00, în cadrul Galeriei Byzantia din Parohia „Învierea Domnului”, va avea loc vernisajul expoziției de manuscrise bizantine, susținut de Grupul Sfântul Ioan Damaschin, urmat de la ora 18:00 de cursul practic „Tradiția și exegeza melodiilor irmologice”, în cadrul aceleiași locații.

Miercuri, 24 mai 2017, de la ora 10:00, va avea loc cursul practic intitulat „Tradiția și repertoriul Stihirarului”, urmat de o sesiune de repetiții de la ora 12:30. De la ora 18:00, va începe cursul practic dedicat celui de-al treilea gen compozițional al muzicii bisericești, curs intitulat simplu ”Melodiile papadice. Practică muzicală (Aliluia & Teriremul)”.

Joi, 25 mai 2017, organizatorii și cursanții vor sărbători împreună praznicul Înălțării Domnului, la Schitul Ardeu, în județul Hunedoara, unde vor încununa munca depusă prin participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Vineri, 26 mai 20017, de la ora 10:00 va avea loc la Parohia „Învierea Domnului” ultima repetiție în cadrul acestui Masterclass, iar de la ora 19:00, în Sala Mare a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, va avea loc concertul susținut de Grupul Sfântul Ioan Damaschin, coordonat de domnul Profesor Protopsalt Grigorios Anastasiou.

Ultimele articole

Să-L iubim din tot sufletul pe Dumnezeu

Să-L iubim din tot sufletul pe Dumnezeu

Bătrânul Iosif Isihastrul: „Ceea ce nu-i dăm lui Dumnezeu spre a fi întrebuinţat de El, este întrebuinţat de diavol. De aceea Domnul ne-a dat porunca să-L iubim din tot sufletul şi din toată inima, pentru ca cel rău să nu găsească nici loc, nici odihnă pentru a locui...

Reflecții asupra cultului divin

Reflecții asupra cultului divin

Scopul întregii educații catehetice, religioase a creștinului este acela de a-l introduce în Biserică, în trupul mistic al lui Hristos și să îl integreze în viața Bisericii, care este viața de har, de comuniune cu Dumnezeu, de iubire, de unitate și progres duhovnicesc...

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea din localitatea Lunca, județul Bistrița-Năsăud, de la...

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Sânmărtin, județul Cluj. Cu acest prilej, Părintele Episcop...