Membrii parohiei natale și ai parohiei păstorite de protopopul Florea Mureșanu, uniți pentru a-i cinsti memoria

de | mai 18, 2017

Membrii Parohiei istorice „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca vor cinsti în acest an, în mod deosebit, memoria fostului protopop și preot paroh Florea Mureșanu. În acest sens, vor fi organizate mai multe evenimente, primul dintre acestea urmând să aibă loc duminică, 21 mai 2017, când membrii corului parohial al Bisericii „Sfânta Treime”, alături de părintele paroh Cristian Baciu vor merge în localitatea natală a părintelui Florea Mureșanu, Ciubanca, jud. Cluj, pentru a da răspunsurile la Sfânta Liturghie și a participa la o slujbă de pomenire a mărturisitorului din timpul regimului comunist.

„Părintele paroh din Ciubanca a fost foarte receptiv iar împreună vom oficia și o slujbă de pomenire pentru părintele protopop Florea Mureșanu. Am considerat ca o datorie de suflet, ca o datorie morală să desfășurăm această acțiune și prin acest fel să cinstim cum se cuvine memoria părintelui Florea Mureșanu care a fost preot paroh al parohiei noastre „Sfânta Treime” din Cluj și să întreținem această memorie și la nivelul localității natale”, a spus părintele Cristian Baciu.

Deoarece Patriarhia Română a dedicat anul 2017 comemorării Apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, membrii parohiei istorice care deține cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj își vor  îndrepta atenția în mod special asupra vieții fostului protopop și preot paroh Florea Mureșanu și mai ales asupra învățăturilor care se pot extrage din personalitatea și realizările lui.

Membrii parohiei natale și ai parohiei păstorite de protopopul Florea Mureșanu, uniți pentru a-i cinsti memoriaPărintele Florea Mureșanu a păstorit Parohia „Sfânta Treime” din anul 1946 fiind numit și protopop de Cluj de către vrednicul de pomenire Episcop Nicolae Colan. Prin activitatea sa de protopop şi de preot ales s-a făcut cunoscut, apreciat şi cercetat de credincioșii clujeni.

De asemenea, este important faptul că în calitatea lui de protopop al Clujului a fost alături de studenţimea clujeană atunci când „problema naţională era prioritară, mai ales în acel mai-iunie 1946, când studenţii au dat dovadă de un patriotism matur şi demn”.

Protopopul Florea Mureşanu l-a sprijinit pe Victor Papilian şi cenaclul său literar, punând la dispoziţie casa parohială din str. Bisericii Ortodoxe nr. 10, unde locuia. La şedinţele cenaclului participau personalităţi ale elitei culturale clujene: Lucian Blaga, Victor Papilian, Valeriu Anania, Ion Luca, Zorica Laţcu, Valentin Raus, Ionel Bolboacă, I. Cârja-Făgădaru, Victor Ilieşiu, Iosif Maienţan, C. Munteanu şi alţii.

„Astăzi încercăm să ducem mai departe misiunea începută de părintele Florea Mureșan, primul pas fiind cinstirea memoriei sale de vrednică pomenire”, a adăugat părintele Cristian Baciu.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...

Săptămâna Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca 2024

Săptămâna Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca 2024

Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca organizează Săptămâna Facultății de Teologie Ortodoxă în perioada 3-6 decembrie 2024, marcând 100 de ani de la înființare. Marți 3 decembrie, între orele 10 și 17, se desfășoară...