Personalitatea luminoasă, generoasă și complexă a vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, lucrarea sa pastoral-misionară, precum și întreaga sa operă literară și memorialistică a fascinat și continuă să fascineze generații de-a rândul, trecând dincolo de proba timpului. Chiar dacă s-au scurs doisprezece ani de la trecerea sa la cele veșnice, amintirile sunt mai vii ca oricând, iar moștenirea spirituală și culturală pe care ne-a lăsat-o, capătă noi și noi valențe și semnificații.

A fost un om al timpului său, dar, mai ales, prin tot ceea ce a făcut, a scris și a spus, îl regăsim astăzi ca un om al timpului nostru, un om al Adevărului, un Ierarh luminat, curajos și vizionar, care l-a iubit pe Dumnezeu, a iubit Biserica și a știut să o apere în cele mai grele și tensionate momente, fără să țină cont de sacrificiul personal. Mitropolitul Bartolomeu a iubit libertatea, a cunoscut, în cea mai adâncă dimensiune, suferința umană și a slujit Adevărului până la capăt. Mereu preocupat de problemele și evoluția societății, nu a ezitat, nici măcar o clipă, să lupte împotriva corupției spirituale și morale.

Memoria cuvintelor ziditoare - Mitropolitul Bartolomeu Valeriu AnaniaO parte din textele sale social-teologice au fost cuprinse într-un volum postum, apărut în anul 2011, la Editura Eikon, „Corupția spirituală.”

Invitat în studioul Radio Renașterea, Părintele Bogdan Ivanov, lector universitar dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și Administrator al Fundației Mitropolitul Bartolomeu a evocat, în emisiunea „Universul ideilor” personalitatea marelui Ierarh și om de cultură, Bartolomeu Valeriu Anania, pe care l-a cunoscut îndeaproape și căruia i-a fost aproape vreme de opt ani, în calitate de secretar de cabinet.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Memoria cuvintelor ziditoare - Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania
Memoria cuvintelor ziditoare - Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania
/