Memoria spațiului sacru

de | oct. 4, 2022

Într-o conferință pe care a prezentat-o în 1951, Martin Heidegger spunea: „Muritorii locuiesc în măsura în care salvează pământul. Salvarea nu smulge doar dintr-un pericol. A salva înseamnă propriu-zis, a eliberat ceva întru esența sa proprie. A salva pământul este mai mult decât a profita de el sau chiar al trudi. Muritorii locuiesc în măsura în care primesc pământul ca cer.”  

Pe parcursul acestei întâlniri am ales să medităm împreună la memoria spațiului sacru. Aceasta și pentru faptul că pe zi ce trece, oamenii încep să nu mai aibă nimic sfânt, aproape nici un loc de pe fața pământului nu se mai bucură de aura sacralității. Oamenii intră fără niciun fel de atenție, fără nici o grijă, fără nici o noblețe, fie că e vorba de mănăstire, că e vorba de muzeu, că e vorba de școală, de o răstignire de la răspântia drumului, de o biserică. 

 

Cult și Cultură
Cult și Cultură
Memoria spațiului sacru
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/ioanbizau/" target="_self">Pr. Prof. Ioan Bizău</a>

Pr. Prof. Ioan Bizău

Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Realizator al emisiunilor „Cult și Cultură” și „Evanghelie și Liturghie” la Radio Renașterea.

Emisiuni recente

Taina Mirului. Ce ne spune Biblia? P1

Taina Mirului. Ce ne spune Biblia? P1

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00.

Perioada Triodului

Perioada Triodului

Perioada Trodului este un timp de rugăciune mai intensă, de ascultare mai atentă a Sfintelor Scripturi, o perioadă de pocăință și de înmulțire a faptelor bune, în special a milosteniei arătată față de cei în nevoie, față de cei săraci. Triodul ne cheamă la pocăință și...