Memorialul Bartolomeu Valeriu Anania, la Râmnicu-Vâlcea

de | mart. 13, 2017

Arhiepiscopia Râmnicului în colaborare cu Fundația Culturală „Sfântul Antim Ivireanul” și Forumul Cultural al Râmnicului a organizat ediția a VII-a a „Memorialului Bartolomeu Valeriu Anania”.

Evenimentul a avut loc în contextul anului omagial dedicat de Sfântul Sinod iconarilor şi pictorilor bisericeşti, Patriarhului Iustinian şi apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Astfel, duminică 12 martie 2017, în Sala „Iosif Episcopul” a Centrului Cultural „Sfântul Ierarh Calinic” din Râmnicu Vâlcea a avut loc colocviul Slujind în „Cerurile Oltului” cu Valeriu Anania.

S-a format o tradiție ca, în fiecare an, personalități din întreaga țară să se întâlnească la Râmnicu-Vâlcea pentru a rememora personalitatea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, ierarh, om de cultură și cărturar.

Anul acesta, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, din partea Arhiepiscopiei Clujului a fost delegat Părintele Arhimandrit Dumitru Cobzaru, apropiat ucenic și colaborator al Mitropolitului Bartolomeu, atât în calitate de stareț al Mănăstirii Nicula cât și, ulterior, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului.

În prezența reprezentanților instituțiilor de cultură, a părinților profesori și elevilor Seminarului Teologic Sfântul Nicolae, și a iubitorilor de artă și cultură din Râmnicu-Vâlcea au mai susținut comunicări: Pr. Dr. Ștefan Zară, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, Pr. Conf. Univ. Dr. Jan Nicolae de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, Drd. Dragoș Ursu și ing. Laurian Anania. Moderatorul evenimentului a fost Prof. Ioan St. Lazăr, poet, istoric şi critic literar, etnolog, publicist, redactor de publicaţii periodice și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

În prelegerea cu titlul: Bartolomeu Anania – Prin cuvânt, mare teolog, om de cultură şi cărturar de anvergură, Arhim. Dumitru Cobzaru a prezentat principalele calități ale celui care a fost atât un mare teolog cât și un mare cărturar: constituindu-se într-un punct de referinţă obligatoriu în ambele domenii.

Memorialul Bartolomeu Valeriu Anania, la Râmnicu-VâlceaCuvântul în sine are o putere duală”, afirma mitropolitul Bartolomeu, el putând fi bun sau rău, în funcţie de valoarea morală pe care i-o dă omul. Un cuvânt poate fi o vorbă de ocară, o înşelăciune sau un blestem; dar, cuvântul se poate transforma şi în rugăciune, care, în accepţiunea eminentului liturgist Bartolomeu Anania, este o „rostire a Împărăţiei”.

Mi-am dat seama de puterea cuvântului, spunea Mitropolitul Bartolomeu, de faptul că stai în cămăruţa ta şi scrii o piesă de teatru ce poate provoca aplauze, lacrimi şi fericire; că poţi scrie un libret de operă şi să mişti prin scrisul tău o pădure de instrumente muzicale. În acest context, cuvântul capătă o putere terapeutică, de care mulţi medici de vocaţie sunt conştienţi, atunci când spun bolnavilor o vorbă bună de încurajare, ce poate vindeca mai grabnic decât un medicament sau un bisturiu.

Cuvintele au suflet? Cum ar trebui să ne purtăm cu ele?” era întrebat oarecând mitropolitul. „Da!” a răspuns, „cuvintele au suflet, iar cu ele ar trebui să ne purtăm aşa cum se poartă îngerii cu Maica Domnului”.

Părintele Dumitru a subliniat în cuvântul său și calitatea de teolog a marelui Mitropolit:

        Memorialul Bartolomeu Valeriu Anania, la Râmnicu-VâlceaÎn calitate de liturgist, părintele Bartolomeu s-a preocupat şi de revizuirea textului Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, adăugând la această muncă şi ghidul liturgic „Cărarea deschisă a împărăţiei”. Tot de numele lui se leagă şi prima Biblie românească din mileniul al III-lea, în care „ostenitorul (…) le este profund recunoscător tuturor celor ce, de-a lungul a trei secole, au tradus sau revizuit Biblia în limba română” .

 

Memorialul a încheiat cea de-a VII-a ediție a evenimentelor dedicate Mitropolitului Bartolomeu care au debutat vineri, 10 martie 2017, în localitatea natală a mitropolitului, Glăvile, și, mai apoi, la Biblioteca „Antim Ivireanul” din Râmnicu-Vâlcea.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...