Memorie și literatură- conferință culturală la Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca

de | iun. 23, 2017

Memorie și literatură- conferință culturală la Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca

La Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca a avut loc joi, 22 iunie 2017, o nouă conferință culturală, susținută de această dată de prodecanul Facultății de Litere din Cluj-Napoca, Prof. univ. dr. Ioana Bican. Întâlnirea a reprezentat un prilej prin care cei prezenți au putut înțelege mai bine rolul scrierilor despre comunism, care, după cum au putut afla cei prezenți, pentru cei care au cunoscut regimul este de rememorare, iar pentru generațiile din post-comunism este de cunoaștere și de înțelegere a vieții pe care au dus-o cei care au trăit în sistem. Doamna Prof. Bican le-a propus participanților spre lectură trei cărți esențiale, „Flas tratat de manipulare”- Ana Blandiana, „Dragul meu turnator”- Gabriel Liiceanu și „Ce a fost, Cum a fost”- Paul Cornea. Una dintre concluziile întâlnirii care a început cu întrebarea „Cum se poate scrie despre comunism?” a fost că lectura ne salvează și în această situație, în care multora ne este greu sa înțelegem traiul existent în comunism, iar altora le este greu să îl povestească. 

Memorie și literatură- conferință culturală la Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca

 

Ei bine, aceste cărți și multe altele exprimă dimensiunea banalității răului cotidian care a existat în acei ani și 

 

sunt totodată o modalitate de a-i ajuta chiar pe autorii lor să înțeleagă mai bine viața pe care au fost nevoiți să o trăiască.

Conferința cu tema „Memorie și literatură- Cum se poate scrie despre comunismul românesc” face parte din seria de evenimente orgaizate de Parohia istorică „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, cu prilejul proclamării în Patriarhia Română a anului 2017, anul comemorativ al mărturisitorilor ortodoxiei în închisorile comuniste.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA