Mesajul Părintelui Mitropolit Andrei la aniversarea centenarului Institutul de Istorie Națională din Cluj

de | feb. 3, 2020 | Actualitatea religioasă

Institutul de istorie „George Barițiu” al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca aniversează pe 2 februarie 100 de ani de existență. Cu acest prilej Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, prezent la manifestările prilejuite de aniversarea centenarului insituției a transmis un mesaj:

Un așezământ de prestigiu în Cluj-Napoca

Institutul de Istorie Națională din Cluj s-a înființat acum o sută de ani. Nu-i amintesc pe toți oamenii deosebiți care i-au dat vigoare, dar pe doi dintre ei trebuie totuși să-i pomenesc – Alexandru Lapedatu și Părintele Ioan Lupaș, fost protopop de Săliște.

Pe parcursul timpului, mulți bărbați puternici au contribuit la activitatea lui și nu putem uita nici Casa Regală, care l-a sprijinit atât financiar, cât și logistic.

Dacă din punct de vedere administrativ și organizatoric a suferit mai multe metamorfoze, din 1990 se reîntoarce la Academia Română și, fuzionând cu Institutul de cercetări socio-umane, se va numi Institutul de Istorie „George Barițiu”.

Din punct de vedere științific, va fi coordonat succesiv de către trei directori de prestigiu: Camil Mureșanu, Nicolae Edroiu și actualul director Ioan Bolovan, care este și prorectorul Universității „Babeș-Bolyai”.

Faptul că acum, la 100 de ani de la întemeierea lui, îi organizăm o comemorare, este în consens cu ceea ce ne învață Sfântul Apostol Pavel: „Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare-aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința” (Evrei 13, 7).

Într-o lume pragmatică se poate pune problema dacă istoria mai are vreun rol. Răspunsul este evident pozitiv. Istoria este pentru contemporani un mare dascăl. Pe bună dreptate, Domnul Președinte al Academiei Române Ioan Aurel Pop în volumul „Istoria Transilvaniei” afirma că „trecutul este viață trăită și realitate vie, el devenind trecut doar în mintea noastră, printr-o convenție”[1].

Văzând cercetările vrednice de râvnit ale oamenilor de cultură din trecut ne străduim ca și noi să fim tot mai preocupați de lucruri frumoase și înălțătoare.

Iar Domnului Director al Institutului de Istorie „George Barițiu”, Prof. Univ. Dr. Ioan Bolovan, și tuturor colaboratorilor săi le dorim binecuvântare de la Dumnezeu și spor în activitate.

 

ANDREI

Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului

şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului

[1] Ioan-Aurel Pop – Ioan Bolovan, Istoria Transilvaniei, 2013, Eikon, Cluj-Napoca, p. 8.

Ultimele articole

Acoperământul Maicii Domnului, în acatist și icoană

Acoperământul Maicii Domnului, în acatist și icoană

foto: doxologia.ro Între izvoarele de mâna întâi pentru înţelesul semnificaţiei sărbătorilor se înscriu, cu nebănuit de mare folos, acatistele şi icoanele care le sunt consacrate. Practic, acatistul descrie în versuri evenimentul sfânt din calendar, fie că este vorba...

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Ediția a 18-a a „Zilelor artei Bizantine” se va desfășura la Cluj-Napoca și Alba Iulia în perioada 6-9 octombrie 2022. Evenimentul este organizat de Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și coordonatorul grupului de muzică, artă...

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

La Palatul Patriarhiei din București s‑a desfășurat joi, 29 septembrie 2022, ședința de constituire a noii Adunări Naționale Bisericești pentru perioada 2022‑2026. În cadrul ședinței, prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au fost validate mandatele...