Meșterul popular Cornelia Bodescu – pasiune cusută cu mărgele

de | iul. 14, 2015

Deși mâinile îi sunt găurite de împunsăturile acului, Cornelia Bodescu din comuna bistrițeană Salva împodobește cu drag cămăşile tradiționale cu mii de mărgele. De câțiva ani, alături de soacra ei, Ana Bodescu, a devenit vestită în zonă pentru „operele” care îi ies din mâini. Meşteşugul de a împodobi cu mărgele pânza albă din bumbac, țesută „în casă”, l-a deprins de la soacra ei a cărei familie coase astfel de zeci de ani.

Cornelia spune că avea 14 ani când și-a cusut prima cămașă. O perioadă a lucrat în străinătate deoarece, după anii ‘90, cămășile cu mărgele nu prea erau la mare căutare și familia nu se mai putea întreține din asta. În ultimii ani a renunțat să mai plece peste hotare și s-a apucat serios de lucru, dornică să ducă mai departe tradiția familiei.

Pe  Cornelia Bodescu o găsiți în Salva. Are casa „în colțu’ uliciorii Butăcenilor”, acolo unde a văzut lumina zilei cunoscuta interpretă de muzică populară Maria Peter.

Povestea meșterului popular Cornelia Bodescu o aflăm în cadrul emisiunii “Amintiri din vatra satului”.

 

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Meșterul popular Cornelia Bodescu - pasiune cusută cu mărgele
Meșterul popular Cornelia Bodescu - pasiune cusută cu mărgele
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/grigore-samboan/" target="_self">Grigore Sâmboan</a>

Grigore Sâmboan

absolvent al studiilor de Teologie și Jurnalism redactor radio Renașterea

Mai multe

Problema autocefaliilor în perioada modernă: situația bisericească din Ucraina

Pentarhia în Evul Mediu

În continuarea discuțiilor din săptămânile trecute, de data aceasta vă invităm să acultați un nou dialog cu dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, doctor în istorie...