MIA DAN: „Cine este dăruit de Dumnezeu cu harul de a cânta, este fericit”

de | iun. 15, 2016

A adunat în repertoriu peste o sută de cântece, culese din satul natal Dumbrăveni, dar şi de la ceteraşii din Reteag. De aproape 45 de ani Mia Dan face cunoscut cântecul bistrițean în țară și peste hotare.

„Sunt multe cântece înregistrate însă am încă suficiente care așteaptă să fie imprimate și sper să dea Dumnezeu să reușesc, în timp, să le înregistrez. Toate sunt de acolo, de la noi, și eu am avut privilegiul de a înregistra primele cântece, primele jocuri, de la ceterașul Mizuca din Reteag. De asemenea, bunica mea și tatăl meu, Vasile Dan, m-au învățat multe doine”, mărturisește interpreta Mia Dan.

Un om cu foarte mult bun simț, o persoană așezată, Mia Dan regretă că uneori nu a fost atât de prezentă în spectacole, din cauza meseriei sale de dascăl.

„Regret faptul că, fiind în învățământ, n-am putut să cânt mai mult. Mi-a fost și îmi este drag cântecul, dar am iubit și meseria de dascăl și așa motivez eu absența mea, de foarte multe ori, de pe scenă”.

„Cine este născut și dăruit de Dumnezeu cu acest har, nu poate să nu ajungă la un moment dat în această ipostază de a cânta. Totul vine de la sine. Cine-și impune să cânte, nu știu dacă reușește. Dacă vine dinăuntru, dacă simți ceea ce cânți, ești fericit, ești mulțumit”.

 

Mia Dan s-a născut pe 23 august în Dumbrăveni, comuna Ciceu-Giurgeşti, din județul Bistriţa -Năsăud. Primele cântece le-a lansat în anul 1972 și de atunci a încântat inimile multor iubitori de folclor. Mulți ani a fost realizator de emisiuni de folclor la radio Renașterea. De asemenea  și-a așezat dragostea pentru cântec și tradiții și în cărți.

Mai multe aspecte din cariera și viața îndrăgitei interprete Mia Dan vă invit să aflați în cadrul emisiunii Ecouri populare-interpreți de ieri și de azi.

 

 

Radio Renasterea
Radio Renasterea
MIA DAN: „Cine este dăruit de Dumnezeu cu harul de a cânta, este fericit”
MIA DAN: „Cine este dăruit de Dumnezeu cu harul de a cânta, este fericit”
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/grigore-samboan/" target="_self">Grigore Sâmboan</a>

Grigore Sâmboan

absolvent al studiilor de Teologie și Jurnalism redactor radio Renașterea

Mai multe

Sfinţii mărturisitori ardeleni

Sfinţii mărturisitori ardeleni

Biserica noastră îi prăznuieşte în fiecare an, pe data de 21 octombrie, pe sfinţii mărturisitori ardeleni, care au pătimit pentru credinţa lor în secolul 18. Sunt cinstiţi în mod deosebit în Transilvania iar pătimirea lor a fost cauzată de rezistenţa lor în faţa...

Reflecții asupra cultului divin

Reflecții asupra cultului divin

Scopul întregii educații catehetice, religioase a creștinului este acela de a-l introduce în Biserică, în trupul mistic al lui Hristos și să îl integreze în viața Bisericii, care este viața de har, de comuniune cu Dumnezeu, de iubire, de unitate și progres duhovnicesc...

Rolul bunicilor în viața duhovnicească a nepoților (ep. 3)

Rolul bunicilor în viața duhovnicească a nepoților (ep. 3)

Părintele Gheorghe Calciu își amintește din vremea în care era deținut în temnițele comuniste: „În dimineaţa aceea de Paşti mă rugam lui Dumnezeu să nu vină gardianul acesta (să nu fie de rând în acea zi, căci era cumplit). El până nu bătea trei-patru inşi, aşa ca să...