MIA DAN: „Cine este dăruit de Dumnezeu cu harul de a cânta, este fericit”

de | iun. 15, 2016

A adunat în repertoriu peste o sută de cântece, culese din satul natal Dumbrăveni, dar şi de la ceteraşii din Reteag. De aproape 45 de ani Mia Dan face cunoscut cântecul bistrițean în țară și peste hotare.

„Sunt multe cântece înregistrate însă am încă suficiente care așteaptă să fie imprimate și sper să dea Dumnezeu să reușesc, în timp, să le înregistrez. Toate sunt de acolo, de la noi, și eu am avut privilegiul de a înregistra primele cântece, primele jocuri, de la ceterașul Mizuca din Reteag. De asemenea, bunica mea și tatăl meu, Vasile Dan, m-au învățat multe doine”, mărturisește interpreta Mia Dan.

Un om cu foarte mult bun simț, o persoană așezată, Mia Dan regretă că uneori nu a fost atât de prezentă în spectacole, din cauza meseriei sale de dascăl.

„Regret faptul că, fiind în învățământ, n-am putut să cânt mai mult. Mi-a fost și îmi este drag cântecul, dar am iubit și meseria de dascăl și așa motivez eu absența mea, de foarte multe ori, de pe scenă”.

„Cine este născut și dăruit de Dumnezeu cu acest har, nu poate să nu ajungă la un moment dat în această ipostază de a cânta. Totul vine de la sine. Cine-și impune să cânte, nu știu dacă reușește. Dacă vine dinăuntru, dacă simți ceea ce cânți, ești fericit, ești mulțumit”.

 

Mia Dan s-a născut pe 23 august în Dumbrăveni, comuna Ciceu-Giurgeşti, din județul Bistriţa -Năsăud. Primele cântece le-a lansat în anul 1972 și de atunci a încântat inimile multor iubitori de folclor. Mulți ani a fost realizator de emisiuni de folclor la radio Renașterea. De asemenea  și-a așezat dragostea pentru cântec și tradiții și în cărți.

Mai multe aspecte din cariera și viața îndrăgitei interprete Mia Dan vă invit să aflați în cadrul emisiunii Ecouri populare-interpreți de ieri și de azi.

 

 

Radio Renasterea
Radio Renasterea
MIA DAN: „Cine este dăruit de Dumnezeu cu harul de a cânta, este fericit”
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/grigore-samboan/" target="_self">Grigore Sâmboan</a>

Grigore Sâmboan

absolvent al studiilor de Teologie și Jurnalism redactor radio Renașterea

Emisiuni recente

Perioada Triodului

Perioada Triodului

Perioada Trodului este un timp de rugăciune mai intensă, de ascultare mai atentă a Sfintelor Scripturi, o perioadă de pocăință și de înmulțire a faptelor bune, în special a milosteniei arătată față de cei în nevoie, față de cei săraci. Triodul ne cheamă la pocăință și...