Micii colindători, în parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca

de | dec. 17, 2017

La parohia ”Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, unde preot paroh este părintele Nicolae Buda au venit să vestească Nașterea Pruncului Iisus cei mai mici colindători.

Joi, 14 decembrie 2017, au sosit să ne colinde în biserică, elevii din clasa pregătitoare de la Școala ”Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca (dir. prof. Eugenia Marcu și Mirela Nicoară). Serbarea de Crăciun a fost pregătită cu multă minuțiozitate și  cu dăruire de d-na învățătoare Elena Țilea în cadrul căreia copiii au fost mesagerii veștii minunate a Nașterii Domnului prin versuri frumoase cu privire la Marele Praznic al Crăciunului, dar și prin colindele noastre dragi. Dascăl și elevi, îmbrăcați în costume populare tradiționale din împrejurimile Clujului și nu numai, au înflorit dintr-o dată biserica și, lângă bradul împodobit, luminos, au oferit preoților, părinților, bunicilor, fraților mai mici și mai mari un moment emoționant, plin de bucurie. De asemenea, sub brad, Moș Crăciun le-a lăsat daruri, așa cum se cuvine copiilor cuminți.

Vineri, 15 decembrie 2017, a fost rândul copiilor de la Grădinița ”Lumea copiilor” din Cluj-Napoca cu care parohia noastră are o colaborare veche și de suflet, la fel ca și cu Școala ”Constantin Brâncuși” să colinde în biserică, adunând în jurul lor preoții, părinții, bunicii, prietenii. Grija și responsabilitatea cu care d-nele educatoare Georgeta Plăcintar și Emilia Jurjiu, împreună cu Simona Vereș, instructor de dans, s-au ocupat și de această dată de pregătirea acestei serbări de Crăciun, s-au materializat într-un moment de mare sensibilitate aducând multă bucurie celor prezenți. A fost o șezătoare ca în satele noastre unde gazde și oaspeți au fost copiii îmbrăcați în costume naționale care au colindat și au pus în valoare obiceiurile și tradițiile noastre din preajma Praznicului Crăciunului, Capra, Plugușorul, Sorcova.

A venit și Moș Crăciun, cu sacul plin de surprize, care i-a răsplătit pe copii din plin cu daruri.

Toate aceste întâlniri în biserică, dintre preoții bisericii, copii, părinți și bunici, majoritatea credincioși ai parohiei noastre, sunt prilejuri de mare bucurie. Ele reprezintă  marele dar pe care-L primește  Pruncul Iisus, în preajma Praznicului Nașterii Sale, pentru că familia mare a Bisericii primește la sânul ei cu iubire pe cele mai mici mlădițe ale Ei care vor crește viguroase doar dacă vor păstră legătura permanent cu Vița cea Adevărată,  Hristos.

Duminică, 17 decembrie 2017, la Parohia Parohia Ortodoxă Română ”Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, la Sfânta Liturghie a participat un frumos sobor de preoți  (preoții parohiei, Nicolae Buda și Ciprian Taloș, împreună cu Pr. Valentin Bochiș și Pr. Dumitru Nan), protos fiind părintele ieromonah Benedict Vesa, având ca diacon pe părintele Petru Buta.

Biserica, mare ca o catedrală, a devenit neîncăpătoare pentru numărul foarte mare de credincioși care au venit la Sfânta Liturghie. În tâlcuirea la Sfânta Evanghelie, referindu-se la pilda celor poftiți la cină, părintele a subliniat importanța împletirii timpului fiecăruia dintre noi cu veșnicia lui Dumnezeu prin prezența la Sfânta Liturghie care dă sens vieții noastre. Nu e întâmplător faptul că această Evanghelie se citește în preajma Crăciunului, acum când  și  colindele subliniază comesenia noastră cu Dumnezeu Care aici, în spațiu liturgic, devine Prietenul nostru și ne oferă posibilitatea de a ședea la masă împreună cu El prin Sfânta Euharistie.

De asemenea, la priceasnă, au venit să colinde, așa cum numai ei știu, ”Păunașii  Salvei”. Și anul acesta, cu graiul lor dulce și îmbrăcați în  renumitul port popular cu o strălucire aparte, datorită ”clopului cu păun”, au sosit la noi tinerii și talentații membri ai Ansamblului folcloric ”Păunașii Salvei”. Această formație de dansuri populare este cunoscută la nivel național și internațional și este pregătită de profesorii Valer Fodorca și Felicia Morar, cea care a  înființat acest ansamblu. Ei ne-au dovedit din plin, prin costumele autentice și colind, că sunt păstrători  și continuatori de nădejde  ai tradițiilor, obiceiului și datinilor  din zona etnografică a Văilor Sălăuței și a Someșului din admirabila Țară a Năsăudului. Copiii și tinerii purtau cu demnitate și eleganță  portul strămoșilor lor cu un colorit suav și motive florale delicate care amintesc de frumusețea aparte a regiunii pe care o reprezintă, totul vorbind despre sufletul cald și sensibil al oamenilor acestor locuri care vibrează curat la tot ce este autentic și valoros.

A fost impresionant să vezi atâta culoare, atâta frumusețe, atâția tineri iubitori ai tezaurului nesecat al artei noastre populare care reprezintă rădăcinile adânci ale neamului românesc. Și a fost  o mare bucurie ca vestea Nașterii Domnulii să fie adusă și de acești mesageri de pe meleagurile Salvei care, cu sprijinul inimoșilor profesori Valer Fodorca și Felicia Morar, păstreză și promovează cu succes adevăratele comori ale patrimoniului cultural românesc și le așază cu smerenie, acum în pragul Crăciunului, lângă ieslea Micului Prunc.

Marilena Asănică

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei a fost marcată la Dej prin momente solemne, depuneri de coroane, retragerea cu torțe a militarilor, defilarea și prezentarea tehnicii de luptă în Piața Bobâlna. Manifestările au debutat cu prezentarea onorului, intonarea Imnului Național și...

Pr. Prof. Stelian Tofană a conferențiat la Dej pe tema dependențelor

Pr. Prof. Stelian Tofană a conferențiat la Dej pe tema dependențelor

„Dependențele – Utopia unei eliberări?!”, a fost tema despre care părintele Stelian Tofană a conferențiat în fața a sute de dejeni. În cadrul Proiectului Cultural ,,Familia și Societatea, ce ne spune Biblia?”, organizat de către Protopopiatul Ortodox Român Dej în...

Studiu biblic în Protopopiatul Ortodox Turda

Studiu biblic în Protopopiatul Ortodox Turda

Joi, 16 noiembrie 2023, începând cu ora 18:00, la sediul Protopopiatului Ortodox Turda, s-a desfășurat un program biblic susținut de pr. dr. Cătălin Varga, specialist în teologie biblică și preot la Parohia Ortodoxă Oprișani I din municipiul Turda. Acest eveniment,...

În curtea Spitalului de Urgență Bistrița se va construi o biserică

În curtea Spitalului de Urgență Bistrița se va construi o biserică

Capela din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița va fi funcționa într-o bisericuță care urmează să fie construit în curtea spitalului, a anunțat managerul instituției, Gabriel Lazany la începutul acestei luni. Decizia a fost luată în primul rând din...