Mii de credincioși au participat și anul acesta la Procesiunea de Rusalii

de | mai 27, 2018 | Actualitatea religioasă

Mii de credincioși clujeni au participat duminică, 27 mai 2018, la Procesiunea de Rusalii,  organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca, din iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Evenimentul, aflat la cea de-a opta ediție, își dorește să reînvie o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului şi pentru mediul încojurător, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.

Manifestarea a debutat la ora 17:00 pe scena amenajată în  faţa Catedralei Mitropolitane, unde Părintele Mitropolit Andrei a săvârşit slujba Vecerniei plecării genunchilor, la care au luat parte, pe lângă miile de credincioși, peste 100 de preoţi clujeni de la parohiile din municipiu, dar și de la cele învecinate Clujului. Din soborul preoților slujitori au mai făcut parte: pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului,  arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor, arhim. Benedict Vesa, secretar eparhial, arhim. Samuel Cristea, duhovnicul Seminarului Teologic Ortodox clujean, protos. Natanael Zamfirache, de la Catedrala Mitropolitană, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău și pr. conf. univ dr. Cristian Sonea.  De asemenea, au fost prezenți studenții teologi și elevii seminariști, dar și tineri din asociațiile eparhiei, mulți îmbrăcați în straie populare.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit a adresat un cuvânt de învățătură mulțimii adunate în piață, îndemnându-i pe cei prezenți să păstreze darurile Sfântului Duh prin cultivarea virtuților:

„Ca să putem păstra această stare de spirit pe care Duhul Sfânt o crează în sufletul nostru, trebuie să iubim pe vrăjmașii noștri și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate necazurile.”

La finalul cuvântului de învățătură, ierarhul a precizat care este ordinea plecării în procesiune, iar apoi, insoțit de preoți și mulțimea de credincioși au pornit în în cântare și rugăciune, pe următorul traseu: Piaţa Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piaţa Unirii (prin faţa Catedralei „Sfântul Mihail”) – B-dul Eroilor – Piaţa Avram Iancu, după care întregul sobor a revenit în faţa Catedralei.

Procesiunea a avut în frunte toaca, crucea, felinare, ripide, prapori și  icoane. De-a lungul traseului s-au făcut mai multe opriri, s-au rostit ectenii speciale și s-a cântat troparul Rusaliilor.

După încheierea procesiunii, în faţa Catedralei Mitropolitane, a fost  oficiată slujba sfinţirii mici a apei şi au fost rostite rugăciuni pentru natură.

Evenimentul s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire adresat de Părintele Mitropolit Andrei tuturor celor care s-au implicat și anul acesta în organizarea procesiunii, dar mai ales preoților din municipiul Cluj-Napoca, prezenți cu toții la eveniment, protopopului de Cluj 2, părintele Alexandru Ciui, reprezentanților Centrului eparhial, ostenitorilor Catedralei Mitropolitane, agențiilor de presă, tinerilor teologi și oficialităților locale.

Pentru buna desfăşurare a procesiunii, Primăria şi Poliţia au luat măsuri de restricţionare a traficului în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, iar efective de jandarmi au  asigurat liniştea desfăşurării acestei manifestări religioase.

Credit foto: Darius Echim

Ultimele articole

Mihai Eminescu – „luceafărul poeziei românești”

Mihai Eminescu – „luceafărul poeziei românești”

Poet, prozator și jurnalist român, a fost considerat cea mai importantă voce poetică din literatura română. Acesta a fost Mihai Eminescu. S-a născut la Botoşani la 15 ianuarie 1850. Este al 7-lea din cei 11 copii ai căminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o...

15 ianuarie – Sf. Cuv. Pavel Tebeul și Ioan Colibașul

15 ianuarie – Sf. Cuv. Pavel Tebeul și Ioan Colibașul

Sf. Cuv. Pavel Tebeul Sfântul Cuvios Pavel Tebeul s-a născut în Tebaida (Egipt). Părinții lui au fost creștini cu o situație materială bună. Pavel a fost crescut în frica lui Dumnezeu, primind și o educație profană aleasă. La vârsta de 15 ani a rămas orfan. În acel...

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Cluj-Napoca

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Cluj-Napoca

De Ziua Culturii Naționale și a comemorării marelui poet Mihai Eminescu, la 172 de ani de la nașterea sa, la Cluj-Napoca a avut loc un eveniment religios și cultural-artistic, în prezența reprezentanților cultelor religioase din municipiu, a autorităților civile și...