Mii de credincioși la hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele

de | sept. 8, 2019

Peste 5000 de credincioși au urcat duminică, 8 septembrie 2019, la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, jud. Bistrița-Năsăud, situată în Pasul Tihuța, la cota 1200, pentru a lua parte la Sfânta Liturghie, oficiată cu ocazia hramului de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la altarul de vară al așezământului monahal. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, directorul de departament al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca,  pr. prof. univ. dr.  Ștefan Iloaie, duhovnicul mănăstirii,  protosinghelul Gavril Horț, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Eva și Maria – două femei ca două pietre de hotar”.

În cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Ionuț Hens, profesor de religie la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Cluj-Napoca și doctorand al Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu, pe seama Capelelor școlare din Cluj-Napoca.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor. La chinonic, miile de credincioși, alături de autoritățile locale, județene și centrale s-au bucurat și de un recital de pricesne închinat Maicii Domnului, susținut de interpretele Eugenia Marinescu și Maria Nicoleta Pavelean.

De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Andrei s-a rugat pentru elevii care vor începe luni, 9 septembrie, un nou an școlar.

La final, părintele protos. Gavril Horț, duhovnicul mănăstirii, a mulțumit tuturor celor prezenți la hram și celor care sprijină lucrările bisericii noi a mănăstirii, aflată în stadiul de construcție.

Citește și Reportaj | În concediu pe șantierul mănăstirii

91 de ani de rugăciune și jertfă, în Pasul Tihuța

Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele este aşezată la cota 1.200, pe drumul ce unește Transilvania de Bucovina în Pasul Tihuţa. Aflat la graniţa dintre Transilvania şi Bucovina, aşezământul monahal este frecventat de mulţime de credincioşi din ambele regiuni, cărora li se adaugă numărul mare de turişti care tranzitează zona.

Biserica mănăstirii a fost construită în anul 1928, prin aprobarea înfiinţării unei mănăstiri de călugări. A funcţionat ca mănăstire de călugări până în anul 1960, când, prin decret, a devenit parohie a satului. La iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, în 11 aprilie 1995 s-a reînfiinţat mănăstirea ca mănăstire de maici. În prezent viețuiesc 24 de maici, conduse de maica stareță, savrofora Pamfilia Solcan și de părintele duhovnic, protosinghelul Gavril Horț.

Activitate didactică și pedagogică a maicilor pentru copiii din zonă

Obștea maicilor de la Piatra Fântânele se ocupa si de aproximativ 30 de copii din cătunele îndepărtate ale zonei, pe care îi ajută să meargă la școală. La mănăstire ei se bucură de toată libertatea de care un copil are nevoie pentru a crește și a se dezvolta frumos. Maicile sunt implicate trup și suflet în educația lor și țin seama cu foarte multă atenție de înclinațiile pe care le au cei mici. Cu ajutorul lor și a unor profesori de specialitate, aceștia studiază pian, vioară, dar și alte discipline.

Mănăstirea a avut menirea de a educa și forma tinerele generații încă de la înființare. Primul stareț, pr. Vasile Luncan, a fost cel care a sprijinit înființarea școlii din Piatra Fântanele, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când școala a fost închisă, el a fost cel care și-a asumat rolul de dascăl, predând lecții în incinta mănăstirii, pentru copiii din sat.

Mai multe fotografii AICI  

Peste 5000 de credincioși au urcat duminică, 8 septembrie 2019, la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 8 septembrie 2019

Foto credit: Darius Echim

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA