Mii de credincioși, la hramul Mănăstirii Rebra-Parva

de | iun. 29, 2018

Mii de credincioși bistrițeni au participat la hramul Mănăstirii Sfinții Apostoli Petru și Pavel (Rebra-Parva) din Țara Năsăudului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în altarul de vară situat în curtea așezământului monahal.

Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopie, părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, protopopul de Năsăud, părintele Ioan Dâmbu, starețul așezământului monahal, protos. Chiril Zăgrean și alți preoți din eparhie.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit a vorbit despre credința mărturisitoare a celor doi Apostoli care reprezintă o pildă pentru creștinii de azi.

De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, IPS Andrei l-a hirotonit întru diacon pe teologul dr. Răzvan Perșa, cadru universitar la catedra de Drept Canonic a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, iar pe ierom. Meletie Ileni – viețuitor al mănăstirii, l-a ridicat la rangul de protosinghel, cu dreptul de a purta Cruce pectorală.

Mănăstirea Sfinții Apostoli Petru si Pavel din Țara Năsăudului a fost întemeiată în 1993, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu.

Un an mai târziu a fost pusă piatra de temelie a noii biserici, lăcaș de rugăciune ce a fost finalizat și sfințit în 2009.

În prezent, în mănăstirea de la Rebra-Parva viețuiesc 10 monahi, in frunte cu parintele staret protos. Chiril Zăgrean.

Tot astăzi, de la ora 15:00, Părintele Mitropolit Andrei a binecuvântat noua biserică din localitatea Parva.

Evenimentul a avut loc la șapte ani de la punerea pietrei de temelie, tot în ziua pomenirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel. În prezent, locașul de cult construit în stil bizantin este pegătit pentru pictare. Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Florin Nalaț, care a fost ridicat de IPS Andrei la rangul de iconom stavrofor, cu dreptul de a purta brâu roșu și Cruce pectorală. Au primit diplome si distincții mai multi ctitori ai bisericii: primarul localității și membrii consiliului parohial.

Credit foto: Darius Echim

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Izvorul Tămăduirii – Hramul bisericii de zid a Mănăstirii Salva

Izvorul Tămăduirii – Hramul bisericii de zid a Mănăstirii Salva

La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, vineri, 25 aprilie 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Salva, județul...

Hramul Mănăstirii „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca

Hramul Mănăstirii „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca

În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Elisabeta, joi, 24 aprilie 2025, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea...