Mii de credincioși, la hramul Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Rebra-Parva

de | iun. 29, 2019 | Actualitatea religioasă

Sâmbătă, 29 iunie 2019, la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Nicanor, Episcopul ortodox al Banatului Sârbesc, s-au aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Rebra-Parva, din Țara Năsăudului, cu ocazia hramului.

De la ora 10:00, cei doi ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie, la altarul de vară al mănăstirii, fiind înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, arhim Dumitru Cobzaru, protos. Cleopa Stefanovici, profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Srem (Serbia), arhid. Igor Stancovici, secretar eparhial al Episcopiei Banatului Sârbesc, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, starețul mănăstirii, protos. Chiril Zăgrean, precum și alți preoți din împrejurimi.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Nicanor, Episcopul Banatului Sârbesc, a rostit un cuvânt de învățătură, prilej cu care și-a exprimat bucuria participării la sărbătoarea mănăstirii.

La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, ÎPS Andrei l-a hirotonit întru diacon pe teologul și medicul Alin Nicolae Nicula.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei i-a mulțumit Preasfințitului Nicanor pentru participarea la hram. Totodată, a subliniat faptul că Sfinții Apostoli Petru și Pavel, cu vreme și fără de vreme, l-au propovăduit pe Domnul Iisus Hristos.

De asemenea, părintele stareț Chiril Zăgrean a mulțumit ierarhilor pentru prezența în mijlocul obştii mănăstirii şi a miilor de credincioși bistrițeni, mulți îmbrăcați în costume populare specifice zonei Năsăudului.

La sărbătoarea hramului a fost prezent și un grup de 45 de tineri din Ucraina, însoțiți de părintele paroh Vasile Popescu, din Ciudei. Aceștia se află în tabăra de vară de la Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi.

Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru si Pavel” din Țara Năsăudului, situată între localitățiile Rebra și Parva, a fost întemeiată în 1993, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Un an mai târziu a fost pusă piatra de temelie a noii biserici, lăcaș de rugăciune ce a fost finalizat și sfințit în anul 2009.

În prezent, în Mănăstirea de la Rebra-Parva viețuiesc 10 monahi, în frunte cu părintele stareț protos. Chiril Zăgrean.

Mai multe fotografii AICI 

Sâmbătă, 29 iunie 2019, la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Sâmbătă, 29 iunie 2019

 

Ultimele articole

Părinții deșertului

Părinții deșertului

În conduita lor părinții deșertului au excelat prin multe singularități, au fost asceți aspri și mari mistici au trăit uneori ca niște fiare, uneori ca niște îngeri au făcut minuni și au gravat pe demoni. Toate acestea sunt adevărate, dar secundare și nu aceasta este...

Programul CTP cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”

Programul CTP cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”

Cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”, care se celebrează și anul acesta în 27 de spații expoziționale din municipiul Cluj-Napoca, C.T.P. Cluj-Napoca S.A. prelungeste programul de transport in comun pana la ora 01:00, in data de 13.05.2023, pe liniile care...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit vineri, 12 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta protopopiatului, în prezența Preasfințitului...

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit joi, 11 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit la Biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”,...