Mii de credincioşi s-au rugat la mănăstirea Dobric, de Sfinții Împărați Constantin și Elena

de | mai 21, 2016

Mănăstirea bistrițeană Dobric din protopopiatul Beclean, și-a sărbătorit hramul de praznicul Sfinților Împărați Constantin și mama sa, Elena. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe altarul de vară de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, alături de un sobor de peste 25 de preoți și diaconi, în prezența obștii monahale și a mii de credincioși.

Din soborul slujitor au făcut parte: Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopie, Arhid. Claudiu Grama, Consilierul pe probleme de misiune şi protocol,  Pr. Doru Zimveliu, protopopul de Beclean şi alţi stareţi şi duhovnici ai mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului. Mitropolitul a fost primit dimineața de preoţi şi credincioşi cu prapori şi în sunet de toacă. În cadrul cuvântului de învățătură le-a vorbit credincioșilor despre viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, arătând că sunt modele pentru societatea de astăzi:

 

La finalul slujbei, duhovnicul mănăstirii, Părintele Siluan Fărcaş i-a mulţumit părintelui Mitropolit Andrei pentru prezenţa în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor bistriţeni. Cu această ocazie i-a fost oferită ierarhului o icoana cu Maica Domnului. Alături de credincioși, la hramul mănăstirii Dobric au fost prezente oficialități locale și județene dar și interpretele de muzică populară  Alina Ceuca și Cornelia Ardelean Archiudean, care au cântat pricesne. Pelerinii au fost ospătați, la final, cu sarmale pregătite de o familie de credincioși din localitate

Mănăstirea  de maici închinată „Sfântului Evanghelist Luca” și „Sfinților Împărați Constantin și Elena” de la Dobric a fost înființată, ca un mic schit, în anul 1992. Un an mai târziu a devenit mănăstire. Biserica mare, aflată în construcţie, are hramul „Adormirea Maici Domnului”. Mănăstirea deține o bisericuţă din lemn cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca”, în stil maramureşean, dar și un paraclis, închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena.

În cadrul cadrul așezământului monahal funcţionează de câţiva ani şi căminul de bătrâni „Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite bătrâne, care sunt abandonate de familie, cu pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă. În urmă cu trei ani, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru Căminul pentru persoane vârstnice cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, în prezent, se lucrează la construirea unei biblioteci, care va adăposti cele peste 40 de mii de volume din colecția mănăstirii.

Stareță este stavrofora Veronica Coțofană iar duhovic părintele Siluan Fărcaș.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...