Mii de pelerini, așteptați la hramul mănăstirii bistrițene de la Dobric

de | aug. 13, 2024

De Praznicul „Adormirea Maicii Domnului”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, se va afla în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea bistrițeană Dobric, cu prilejul hramului bisericii mari.

Timp de două zile, locuitorii de pe Valea Țibleșului, dar și alți pelerini, se vor putea bucura de frumusețea slujbelor și a cuvintelor de învățătură despre Maica Domnului. Slujba de hram va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Programul slujbelor la Mănăstirea Dobric:

Miercuri, 14 august

19.00 – Slujba Vecerniei cu Litie

20.30 – Cuvânt de învățătură pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană (Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca)

22.00 – Utrenia. Prohodul Maicii Domnului. Cuvânt de învățătură – pr. lect. univ. dr. Liviu-Vidican Manci (directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” Cluj-Napoca). Înconjurarea bisericii și citirea Moliftelor Sf. Vasile cel Mare.

Joi, 15 august

01.30 – Acatistul Adormirii Maicii Domnului și Sfânta Liturghie

07.00 – Taina Sfântului Maslu

09.30 – Sfânta Liturghie, oficiată de PS Benedict Bistrițeanul – Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului

Scurt istoric

Aşezământul monahal de la Dobric a fost înfiinţat în 1992, iniţial ca schit, iar după un an a devenit mănăstire. Complexul monahal este format din casa veche, un fost conac boieresc vechi de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis, cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, mănăstirea are o bisericuţă din lemn, cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca”, construită în stil maramureşean, în anul 2000, în doar 30 de zile, fiind sfințită în anul 2002 de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, precum și biserica mare din zid, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În momentul de faţă se lucrează în interiorul bisericii mari de zid, fiind pregătită pentru a fi pictată. Construcția ei a început în anul 2008, iar prima Liturghie a fost oficiată la data de 18 octombrie 2019, când Mitropolitul Andrei a binecuvântat biserica pentru a se putea ține slujbe.

În cadrul așezământului funcţionează şi Căminul de bătrâni „Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne, care sunt abandonate de familie sau au pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă.

La data de 21 mai 2013, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru un nou Centru social destinat vârstnicilor, cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, aflat în construcție; iar la hramul din anul 2021, în data de 21 mai, ierarhul a binecuvântat sala de conferințe „Episcop Nicolae Ivan” şi biblioteca „Mitropolitul Bartolomeu Anania” din cadrul mănăstirii. Biblioteca adăpostește peste 20 de mii de volume din cele 40 de mii din colecția așezământului monahal.

De asemenea, în data de 9 decembrie 2021, Mănăstirea Dobric, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a găzduit și inaugurat proiectul de cercetare biblică – noutestamentară „Sfântul Luca – apostol, istoric și evanghelist”, dedicat studenților-doctoranzi ai Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul instituției de învățământ teologic clujean.

La data de 20 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, au slujit la Mănăstirea Dobric, unde a fost prăznuit hramului bisericii de lemn și au fost aniversați 30 de ani de existență a mănăstirii. Cu acest prilej, a fost lansată cartea „Mănăstirea Dobric – Perla Ţibleșului, la 30 de ani de existenţă”, apărută la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului, autori fiind stavrofora Veronica Coţofană, stareța așezământului monahal, şi jurnalistul și scriitorul Menuţ Maximinian, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud și managerul cotidianului „Răsunetul” din Bistrița.

Mănăstirea Dobric mai este supranumită şi „Nicula Ţibleşului”, datorită numărului mare de pelerini care vin aici să se roage în 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, hramul bisericii mari. În prezent, obștea așezământului monahal numără trei viețuitoare, stareță fiind stavrofora Veronica Coţofană, iar duhovnic protosinghelul Siluan Farcaş.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA