Mitropolia Clujului deschide la Bistrița o școală ortodoxă, cu cantină socială

de | sept. 23, 2019

Anul acesta, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a demarat un nou proiect în sfera educațională, și anume, Centrul Socio-Educațional „Grigore Pletosu”.

Situat în zona centrală a municipiului Bistrița, acesta este găzduit de o clădire monument istoric, în care a funcționat până nu de mult Liceul de muzică din oraș:

„Clădirea în care a funcționat fostul Liceu de muzică este amplasată în municipiul Bistrița pe strada Alexandru Odobescu, nr. 4, în apropierea Bisericii “Sf. Trei Ierarhi”. Datează din secolul al XX- lea, fiind monument istoric de categoria B, funcționând încă din anii 90 ca gazdă a Licelui de Muzică. În această vară au fost demarate lucrările de reabilitare și renovare a clădirii, pentru a pregăti spațiul în vederea derulării de activități specifice centrului.”, a relatat coordonatorul proiectului, preotul Tudor Mudure.

Mitropolia Clujului deschide la Bistrița o școală ortodoxă, cu cantină socială

Numit după primul protopop al Bistriței, preotul Grigore Pletosu, Centrul se înscrie în viziunea mai largă a Mitropoliei Clujului cu privire la grija permanentă pentru o educație de calitate:

„Este vorba de un proiect mai vechi al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care acum prinde contur din ce în ce mai mult, dat fiind că lucrările de renovare a clădirii sunt în desfășurare. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a fost inițiatorul acestui concept educațional, care, pe lângă latura educativă, va acoperi și filiera culturală și socială, prin programe adiacente care se vor desfășura în cadrul Centrului „Grigore Pletosu”. Funcționarea unei școli care va fi patronată de Biserică va însemna de fapt o mai mare acoperire a nevoilor societății, iar rolul nostru este de a veni în întâmpinarea acestor nevoi prin programe concrete și aplicate. Dorim să venim cu o ofertă educațională în care să primeze accentul pe educație ca fundament al dezvoltării umane, în complementaritate cu educația morală ca mecanism de dezvoltare spirituală.”, a spus pr. Tudor Mudure.

De asemenea, școala ce va funcționa sub patronajul Mitropoliei Clujului va reuni toate cele trei cicluri de învățământ:

„Acest centru va avea funcționalitate multiplă, pornind de la școală cu profil teoretic, cu nivel primar, gimnazial și pe viitor și liceal, la cantină socială pentru copii cu posibilități precare, la centru educativ after-school, care vine ca o continuare a proiectului nostru de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, unde 100 de copii au beneficiat de acest program educativ. Fiind sub egida Bisericii Ortodoxe, în cadrul centrului va funcționa și o capela unde se vor oficia rugăciunile de dimineață, respectiv Sfânta Liturghie săptămânal.”, a menționat pentru radio „Renașterea” pr. Tudor Mudure, inspector al Arhiepiscopiei Clujului, la nivelul județului Bistrița-Năsăud.

Potrivit acestuia, sub cupola așezământului educațional va fi și sediul Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși Bistrița:

„aici urmează să desfășurăm o bună parte din activitățile socio-culturale pe care voluntarii și membrii ATCOR le derulează în diverse proiecte. Iar pentru că principalii noștri beneficiari vor fi copiii și tinerii, am gândit și un spațiu destinat lor, cu bibliotecă, ateliere de lectură, activități artistice, muzicale și culturale, unde vor putea fi organizate evenimente culturale, dar și petreceri tematice pentru copii.”

Principalul scop al proiectului este acela de a consolida latura educațională, socială și morală, spune preotul Tudor Mudure:

„considerăm că niciun efort nu este prea mare pentru acest scop, pentru că noi, ca reprezentanți ai Bisericii, dincolo de a fi în slujba lui Dumnezeu, lucrăm pentru oameni și pentru o societate puternică. Nu pot încheia fără a face referire din nou la textul Sfintei Scripturi, unde înţeleptul Solomon spunea să-i deprindem pe tineri cu purtarea pe care trebuie s-o aibă; chiar când vor îmbătrâni nu se vor abate de la ea (Pilde 22, 6).”

Proiectul Social-Educativ „Grigore Pletosu” se dresează tuturor bistrițenilor interesați.

Mitropolia Clujului deschide la Bistrița o școală ortodoxă, cu cantină socială

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA