Mitropolia Clujului, la ceas aniversar: 19 ani de la reînființare

de | mart. 24, 2025

În ziua de 25 martie 2025, de praznicul Bunei Vestiri, se împlinesc 19 ani de la reînființarea Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, moment ce a însemnat pentru viața bisericească din această parte de țară nu doar o reorganizare administrativă, ci o reafirmare a unei vechi și vii conștiințe ortodoxe transilvănene.

Mitropolia a fost înființată prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 4 noiembrie 2005, decizie validată de Adunarea Națională Bisericească la 1 martie 2006. În ziua de 25 martie 2006, la Cluj-Napoca, în Catedrala cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, avea loc întronizarea primului ei mitropolit: Înaltpreasfințitul Părinte Bartolomeu Anania, în prezența Preafericitului Părinte Teoctist, Patriarhul României, și a unui sobor de ierarhi din întreaga țară.

Cântecul unei lebede”, a numit atunci Mitropolitul Bartolomeu acel moment de împlinire – dar și de predare – al unei misiuni încredințate mai departe generațiilor următoare.
Momentul a fost perceput de ierarhi, cler și credincioși nu ca o simplă înființare, ci ca o reînviere a unei moșteniri mai vechi: Mitropolia de la Feleac, înființată în anul 1488 de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, și, mai departe, ca o continuare a strădaniilor de reorganizare eclezială promovate de Mitropolitul Andrei Șaguna în secolul al XIX-lea. În acest sens, reînființarea Mitropoliei Clujului în 2006 a fost o revenire la o stare de normalitate istorică și bisericească, mult așteptată.
Reînființarea acestei Mitropolii nu a fost doar o reașezare administrativă, ci un moment de întoarcere la rădăcini, o reafirmare a vocației duhovnicești a Clujului, un oraș care, încă din perioada interbelică, prin lucrarea Episcopului Nicolae Ivan și construirea Catedralei Ortodoxe, s-a impus ca un centru de viață liturgică, misiune și cultură.

După trecerea la cele veșnice a Mitropolitului Bartolomeu, în 2011, cârma Mitropoliei i-a fost încredințată, prin alegerea Sfântului Sinod, Înaltpreasfințitului Părinte Andrei Andreicuț, pe atunci Arhiepiscop al Alba Iuliei, întronizat în aceeași catedrală, tot de Buna Vestire. În cuvântul său, noul mitropolit afirma: „Pe ierarh trebuie să-l doară și să-l întristeze tot ceea ce-L poate durea și întrista pe Mântuitorul. Dacă ierarhul nu simte durerea poporului, nu își împlinește chemarea.”

Așezându-se în linia predecesorului său, dar și a marilor ierarhi ardeleni, Înaltpreasfințitul Andrei a deschis o nouă etapă, cu o atenție deosebită îndreptată către tineri, familie și formarea duhovnicească a preoților, dar și cu o amplă dezvoltare a instituțiilor sociale, educaționale și monahale.

Astăzi, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului este alcătuită din:
• Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, cu sediul în Cluj-Napoca, păstorită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscop și Mitropolit, asistat de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar;
• Episcopia Maramureșului și Sătmarului, cu sediul în Baia Mare, păstorită de Preasfințitul Părinte Iustin, arhiereul-vicar Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul;
• Episcopia Sălajului, cu sediul în Zalău, al cărei locțiitor este Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Etapa națională a Olimpiadei de Religie 2025

Etapa națională a Olimpiadei de Religie 2025

Etapa națională a Olimpiadei de Religie se va desfășura în perioada 22- 27 aprilie 2025, în Săptămâna Luminată. Eparhiile Romanului și Bacăului, respectiv Sloboziei și Călărașilor se pregătesc să-i primească pe olimpicii la Religie din întreaga țară – prima va găzdui...