Mitropoliții Andrei și Innocentios, la hramul Mănăstirii „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Mărișel

de | aug. 16, 2019

Vineri, 16 august 2019, în ziua prăznuirii Sfinților Martiri Brâncoveni, Manastirea „Crucea Iancului” de la Mărișel, județul Cluj, și-a serbat hramul în prezența Înaltpreasfințitului  Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și a Înaltpreasfințitului Părinte Innocentios Byakatonda, Mitropolit de Rwanda și Burundi, din Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi.

După citirea pericopei evanghelice, cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Innocentios, Mitropolit de Rwanda și Burundi, a adresat creștinilor români un cuvânt duhovnicesc, exprimându-și bucuria participării la hramul mănăstirii.

Vizita Părintelui Mitropolit Innocentios continuă în aceste zile în Arhiepiscopia Clujului

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfântul Paisie de la Neamt”, dirijat de protopsaltul Bogdan Marin.

Mănăstirea „Crucea Iancului”, singura din Arhiepiscopia Clujului cu hramul „Sfinții Martiri Brâncoveni” din comuna Mărișel, județul Cluj, a fost înființată în primăvara anului 2015, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, și este situată la aproximativ 2 km de binecunoscuta „Cruce a Iancului”, pe platoul de pe Vârful Dobruș, la altitudinea de 1340 de metri. Ridicarea mănăstirii a fost încredințată protosinghelului Paisie Plic și monahiei Casiana Lup, stareța mănăstirii.

Mitropoliții Andrei și Innocentios, la hramul Mănăstirii „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Mărișel

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, la inițiativa obștii monahale, un fragment din moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu a fost adus la așezământul monahal, în data de 27 ianuarie 2019, fiind primite în dar de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din București.

În anul 2014, anul omagial dedicat „Sfinților Martiri Brâncoveni”, Patriarhul României  a dispus ca racla Sfântului să fie purtată în pelerinaj la toate bisericile și mănăstirile ctitorite de domnitorul Constantin Brâncoveanu, iar la fiecare dintre ele s-au lăsat părticele spre închinare. Spre bucuria obștii și a credincioșilor, demersurile, ce au fost făcute în toamna anului trecut, au primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, astfel a fost posibilă aducerea unei părticele din moaștele martirului la mănăstirea clujeană.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA