Mitropolitul Andrei a oficiat Liturghia Darurilor la Capela Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | mart. 23, 2022

Miercuri, 23 martie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, alături de un sobor de clerici, la Capela Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Din sobor au făcut parte părinți profesori, în frunte cu decanul instituției de învățământ teologic, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, Mitropolitul Clujului a hirotonit întru diacon pe lect. univ. dr. Stelian Pașca-Tușa, pe seama Capelei Facultății.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre caracterul misionar al nevoinței și despre faptul că „postul are și un caracter mărturisitor”.

„Sfântul Apostol Pavel, pe creștinul nevoitor, care postește și dorește să ajungă la o performanță spirituală, îl compară cu sportivul ce se antrenează. Se antrenează pentru o cunună trecătoare, iar noi pentru una netrecătoare. Astfel, realizăm că nevoința noastră are un caracter misionar. (…) Într-o lume secularizată, faptul că te vede pe tine  – tânăr teolog credincios – postind și punându-ți serios problema credinței, acest lucru îl convinge și pe cel mai puțin preocupat de problemele religioase” a subliniat ÎPS Andrei.

 

Apoi, decanul facultății, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare și prezență în mijlocul studenților teologi clujeni. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, i-a dăruit o icoană cu Sfântul Apostol Andrei. Icoana a câștigat locul I la Expoziția – concurs „Ortodoxia”, eveniment organizat de Facultatea de Teologie, în parteneriat cu Asociația „Chip și Asemănare”.

De asemenea, studenților si cadrelor universitare, Părintele Mitropolit Andrei le-a dăruit cărticica de cateheze despre Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul.

 

Scurt istoric al instituției de învățământ

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, prin înfiinţarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Ivan.

După o istorie frământată, în care activitatea institutului a fost chiar sistată (între 1952-1990), potrivit protocoalelor încheiate între Ministerul Învăţământului şi Patriarhia Română, începând din anul universitar 1992-1993, Institutul Teologic din Cluj, reînființat în 1990, a fost integrat în Universitatea Babeş-Bolyai, primind numele de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.

Din luna decembrie a anului 2013, Facultatea de Teologie Orodoxă își desfășoară activitatea în Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, situat pe strada Episcop Nicolae Ivan, în cartierul Mărăști.

Piatra de temelie a Campusului a fost pusă pe 23 mai 2011. Clădirea noului sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă este la ora actuală cea mai modernă din ţară, cu săli de curs, bibliotecă, capelă, laboratoare de restaurare și pictură, amfiteatre, o aulă modernă, cu peste 350 de locuri, și birouri pentru corpul profesoral.

Campusul este ridicat pe un teren de circa 5.000 de metri pătraţi oferit de Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Local Cluj-Napoca în memoria Episcopului Nicolae Ivan, ctitorul Eparhiei reînființate a Clujului şi a primei Academii Teologice Ortodoxe. Alături de noul sediu al Facultăţii de Teologie este construit un cămin pentru studenţi, cu o capacitate de 100 de locuri, inaugurat în anul 2016. În viitorul apropiat urmează a se construi un al doilea cămin.

Construcția întregului edificiu universitar a fost realizată prin implicarea directă și jertfelnică a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Astăzi, Facultatea oferă 4 specializări la nivel licență: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și Artă sacră; 6 specializări la nivel master: Bioetica – Morală, Etică şi Deontologie, Consiliere Pastorală şi Asistenţă Psihosocială, Istoria religiilor – Geopolitica religiilor monoteiste (creștinism, iudaism, islam), Doctrină, Hermeneutică şi Istorie Bisericească, Pastoraţie şi viaţă liturgică, Artă Sacră – conservarea, restaurarea şi crearea bunurilor cultural; 10 specializări la nivel doctorat: Spiritualitate Ortodoxă, Muzică bisericească și Ritual, Teologia Vechiului Testament, cu elemente de arheologie biblică și limbă ebraică, Studiul biblic și exegetic al Noului Testament, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, cu noțiuni de paleografie, Misiologie și Ecumenism, Istorie Bisericească Universală, Morală Creștină, Teologie Pastorală și Drept Canonic Ortodox.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Laurențiu Lucaci

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...